0

С кромността краси човека. И все пак гледката на човек, който крачи с увереност и високо вдигната глава, е далеч по-приятна от прегърбен сърдитко, който не отделя поглед от земята. Затова самочувствието е изключително важно. За да блеснете в очите на другите, първо трябва да се научите сами да се обичате. Не се образовайте, обличайте, гримирайте и т. н., за да впечатлявате околните, а го правете за самите вас. „Монитор“ подбра няколко съвета, които ще ви помогнат да изградите самочувствие и самоуважение.

Скромността краси човека. И все пак гледката на човек, който крачи с увереност и високо вдигната глава, е далеч по-приятна от прегърбен сърдитко, който не отделя поглед от земята. Затова самочувствието е изключително важно. За да блеснете в очите на другите, първо трябва да се научите сами да се обичате. Не се образовайте, обличайте, гримирайте и т. н., за да впечатлявате околните, а го правете за самите вас. „Монитор“ подбра няколко съвета, които ще ви помогнат да изградите самочувствие и самоуважение.

Не се сравнявайте с другите

Колата на съседа е по-нов модел? Сестра ви е намерила мъжа на живота си преди десетилетие, а вие вече влизате в графата „стари моми“? Парите не стигат за почивка? Чуждото щастие или нещастие няма никакво значение, тъй като то не е пряко свързано с вас. От изключителна важност при изграждането на самочувствие е да не се сравнявате с другите. Истината е, че винаги ще има някой по-умен, по-красив, по-успешен и по-богат. В очите на друг човек вие ще сте този някой. Ценете качествата и придобивките си и загърбете завистта.

Не се съобразявайте с чуждото мнение

Понякога човек се събужда с настроение, слага си новите дрехи и отива на работа/разходка/среща с приятели с усмивка. По закона на Мърфи в тези случаи винаги се намира някой, който ще ви застреля с коментар от типа „май сме качили няколко килца“ или „този цвят червило не е твоят“. Вместо да се сринете емоционално – отвърнете с усмивка. Няма как всички да ви харесват. Колкото по-малко се влияете от чуждото мнение, толкова по-добре.

Красотата не се измерва в килограми

Една от големите грешки на хората е, че допълнителните килограми влияят на самочувствието им. Това се отнася най-вече за дамите. Скъпи момичета, имаме много примери в световния шоубизнес за пищни дами, които изглеждат невероятно. От Адел през Ким Кардашиян до супермодели като Ашли Греъм. Красотата се крие във възпитанието, грацията, погледа, усмивката... Важно е да поддържате форма, за да сте здрави, но пищно дупе или закръглено коремче не се равняват на края на света.

Поставете себе си на първо място

Любимият човек, семейството и приятелите са много важни. Изключително грешно е обаче винаги да се съобразяваме с тяхното мнение и да ги поставяме на първо място. Ако човек уважава себе си, ще се старае да се грижи за себе си. Разбира се, това не означава да не помагате на околните или да ги пренебрегвате, просто запомнете, че вие сте на първо място. Ако те ви обичат – ще ви разберат. След поредното действие в своя полза със сигурност ще се почуствате по-добре.

Бъдете дръзки

Увереният човек не се притеснява да преследва мечтите си на всяка цена. Бъдете смели в думите и действията си. И то не само с близките вкъщи, а и на публично място. Шефът винаги ви прецаква с двойна неплатена смяна? Другарчето по бюро в офиса взима по-висока заплата, а работи по-малко часове? Пререждат ви в магазина? Опълчете се! Мнението ви е важно. Дори да не постигнете желаната промяна от раз, ще може да се гордеете с това, че сте имали смелостта да потърсите правата си.

Следвайте инстинкта си

Всеки е запознат с неприятната ситуация да вярва, че трябва да направи нещо, да пропусне и да разбере, че е сгрешил. Неслучайно съществува изразът шесто чувство. Когато взимате важни решения за себе си – следвайте сърцето и инстинкта си. Дори най-добрите приятели, родителите и партньорът ви в живота могат да ви заблудят, защото не разбират напълно желанията ви. Затова взимайте решенията сами.

Радвайте се на малките неща

Признаваме, че този съвет няма много общо със самоуважението, но пък е свързан с щастието. Огледайте се около себе си. Ще видите много малки неща, които носят огромна красота. Изгревът, замръзналите клони, кокичетата в двора на баба, смехът на дете... Магията се крие в малките неща и когато сме благодарни за тях, се чувстваме по-добре. Което от своя страна също ще удари едно рамо на самочувствието ни.