0

Е дно от класическите британски ястия е шотландското яйца. Всеки го приготвя според вкуса си, едни ги обичат по-рохки, други по-добре сварени. Още на receptite.com.

Продукти:

5 яйца

200 г кайма

2 парчета сурова пикантна наденица

1 малка глава лук

2-3 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. индийско орехче

За панировката:

2 яйца

брашно

галета

Пприготвяне:

Яйцата се слагат в кипяща вода и се варят 4 минути. След това веднага се поставят в купа с вода и лед. Оставят се да се охладят напълно. През това време се приготвя сместа, в която ще се обвият. В купа се смесват каймата, нарязаните на ситно лук, чесън, магданоз, обелената наденица и подправките. Разбърква се добре. Рохките яйца се обелват внимателно, най-лесно става във вода.

В три купички се подготвят продуктите за панировката. С мокри ръце се взема част от каймата, разстила се много тънко върху домакинско фолио. В средата се поставя едно яйце и с помощта на фолиото се загръща. Каймата трябва да се разпредели максимално равномерно около яйцето. Можете предварително да оваляте яйцата в малко брашно, за да залепне каймата по-лесно. Получената бомбичка се овалва последователно в брашно, яйце и галета. Процедурата се повтаря с останалите яйца.

В по-дълбока тенджерка или тиган се загрява олио, достатъчно да покрие бомбичките поне до половината. Слагат се яйцата, котлонът се намалява на средна степен и се пържат от всички страни около 10-12 минути. След това се изцеждат от мазнината върху кухненска хартия.

Шотландските яйца могат да се приготвят и във фурна – добре загрята на 200 градуса. По принцип не обичам да пържа и избягвам такъв тип кухня.