0

От лансирането на Nissan Qashqai през 2007 година са продадени над 2,3 милиона автомобила. Въпреки че от появата му на пазара са навлезли над дузина достойни конкуренти, днес Qashqai е най-продаваният кросоувър в Европа с пазарен дял над 10,3%. Освен това Qashqai е най-успешният модел в 83-годишната история на Nissan Европа.

Моделът спечели над 80 награди, включително 19 титли „Автомобил на годината”. По случай 10-годишното лидерство в сегмента на кросоувърите, Nissan Qashqai получи всеобхватни подобрения, които се базират на задълбочената обратна връзка от клиентите. Те са направени с цел утвърждаване на позицията му на най-продаван кросоувър в Европа.

Фаровете отзад са със светлинен мотив с форма на бумеранг, разширен с триизмерен ефект на лещите.

С обновения кросоувър Nissan Qashqai, японците въвеждат съществени подобрения в характера на автомобила. Новостите се изразяват в модерния екстериорен дизайн, по-високото качество в интериора и подобрените динамични параметри. Сега Qashqai е оборудван с пълен набор от първокласни функции, като са добавени и нови интелигентни технологии за безопасност за водача. От началото на 2018 г. за Qashqai ще се предлага технологията за автономно управление ProPilot, която контролира завиването, ускорението и спирането при движение в една лента на магистралата. Това ще даде на клиентите по-голяма сигурност, подобрен контрол и по-голяма свобода по време на голямо задръстване.

Цветовата палитра на Qashqai е разширена с новия цвят ярко синьо, който сякаш се слива с небесната синева.

Външният вид на Nissan Qashqai е значително обновен, като общата визия, която създава, е за по-спортен и изискан динамичен стил. Цветовата палитра на Nissan Qashqai е разширена с два нови ярки цвята – ярко синьо (на снимките) и кестеняво бронзово. Отпред изпъква променената V-образна радиаторна решетка с по-голямо логото на Nissan. Бронята и предният капак са по-агресивни, фаровете са ревизирани, а новите LED светлини са получили формата на бумеранг. Светлините за мъгла вече не са кръгли, а правоъгълни. Адаптивните фарове повишават безопасността през нощта. Светлините отзад също са с мотив във формата на бумеранг.

В интериора изпъква новият D-образен волан, има ново табло, а материалите са с по-високо качество.

Подобренията в интериора на обновения Qashqai се изразяват в нова конфигурация на таблото и централната конзола, нови материали с по-високо качество и модерни интелигентни технологии. Новото най-високо ниво на оборудване Tekna+ разполага със седалки, тапицирани с висококачествена кожа Nappa с луксозна триизмерна обработка за централните панели. Новият D-образен мултифункционален волан е с хромирана декорация. На него е монтиран 4-посочен контролер за дисплея на водача, за по-интуитивно ползване. Навигационната система със 7-инчов цветен сензорен дисплей сега предлага интелигентен потребителски интерфейс. Като опция има нова премиум аудиосистемата BOSE със 7 високоговорителя в автомобила.

Мултимедийната система със 7-инчов дисплей предлага интелигентен потребителски интерфейс с навигация.

Обновеният Nissan Qashqai се предлага с ефективни двигатели, като всеки мотор използва турбокомпресор, за да се намали работния обем, вредните емисии и разхода на гориво, като едновременно с това запазва отлична динамика с водещи в класа емисии CO2. Двигателната гама се състои от два бензинови и два дизелови агрегата, с възможност за избор между две или четири задвижващи колела. Най-малкият бензинов двигател е 1.2 Turbo със 115 к.с., а по-мощният е 1.6 Turbo със 163 к.с. И двата турбомотора се комбинират само с предно предаване и 6-степенна ръчна скоростна кутия, като за по-малкия се предлага и новата безстепенна автоматична трансмисия X-tronic CVT.

Турбодизеловите мотори са 1.5 dCi със 110 к.с. и 1.6 dCi със 130 к.с. Клиентите могат да избират между 6-степенна механична скоростна кутия или автоматична трансмисия X-tronic CVT, като само вариантът с механична кутия се комбинира със задвижване на всички колела 4х4.

Багажникът е с двоен под, обемът му е 430 литра, а при сгъване на задните седалки нараства до 1598 литра.

Най-динамичен е турбодизеловият агрегат 1.6 dCi 130, който се предлага и със задвижване 4х4. Този двигател е с максимална мощност 130 к.с. и максимален въртящ момент 320 Нм постига перфектен баланс между висока динамика и изключителна икономия на гориво. Спринтът от място до 100 км/ч отнема малко над 10 секунди, а ускорението от 80 до 120 км/ч изисква не повече от 8 секунди. Темпераментният характер на двигателя се усеща най-добре при старта от място, при изкачване на баир и при изпреварване с ограничена видимост. Във версията с 6-степенна механична кутия и двойно предаване 4х4, средният разход е едва 4,9 л/100 км.

Пътното поведение е по-рафинирано, благодарение на модификациите по окачването и амортисьорите.

Фейслифтът на Nissan Qashqai е получил редица подобрения, които са допринесли за  превъзходните пътни характеристики. Автомобилът вози стегнато и комфортно, независимо от пътната настилка. Кормилната система е напълно преработена и е настроена така, че осигурява по-естествено усещане при шофиране. Това е довело до по-пряка обратна връзка от завиващите колела. Пътното поведение е по-рафинирано, благодарение на модификациите по окачването, амортисьорите и системите за завиване. Внедрените в купето абсорбиращи материали и увеличената дебелина на стъклата са довели до намаляване на шума от колелата, двигателя и вятъра. Новият Qashqai отново се предлага със система за задвижване на четирите колела All Mode 4x4-i, която осигурява сцепление при всякакви условия, особено през зимата.

При модела с 6-степенна механична кутия и двойно предаване 4х4, средният разход е едва 4,9 литра на 100 км.

Обновеният Nissan Qashqai вече се предлага в България и отново ще се бори за короната в сегмента на кросоувърите, не на последно място и с приемливата си цена, започваща от 33 290 лева за бензиновия модел с предно предаване и 48 990 лева за дизеловия вариант на кросоувъра със задвижване 4х4, комбинирани с 6-степенна ръчна скоростна кутия.

Турбодизеловият агрегат 1.6 dCi е с максимална мощност 130 к.с. и максимален въртящ момент 320 Нм.

Nissan Qashqai 1.6 dCi 4x4 N-Connecta

1,6-литров 4-цилиндров турбодизел

6-степенна механична скоростна кутия

130 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

320 Нм въртящ момент при 1750 об/мин

10,5 секунди ускорение от 0-100 км/ч

190 км/ч максимална скорост

4,9 л/100 км среден разход на дизел

129 г/км емисии на СО2

54 140 лева цена на модела