0

Още с появата си през 2000 г. Nissan X-Trail стана един от най-популярните високопроходими автомобили не само в Европа, но и в целия свят. Благодарение на качествата си, през миналата година X-Trail стана най-продаваният SUV в света с реализирани 766 000 автомобила. През тази година третото поколение на модела беше значително обновено. Новият X-Trail се отличава с множество подобрения, които допълнително повишават качеството и изпълнението му.

Промените включват откроим фейслифт на екстериора, по-висококачествен интериор с нови функции, допълнителна практичност за собствениците и иновативни нови технологии, които правят живота на пътниците още по-сигурен. За водачите, търсещи нови нива на гъвкавост и по-голяма свобода, когато им потрябва, новият X-Trail се предлага с технология за автономно управление и паркиране. Подобренията се базират на обратна връзка от клиентите, като целта им е да затвърдят позицията на модела като перфектния автомобил за семейни приключения.

Бронята отзад е променена, като са добавени хромирани детайли, а светлините са изцяло светодиодни.

Промените в предната част на Nissan X-Trail се изразяват в поставянето на по-широка V-образна радиаторна решетка, нов дизайн на бронята, по-голямата част от която е изпълнена в цвета на купето, като е добавен и черен гланц. Обновените фарове са с модерна визия, а дневните светлини са във формата на бумеранг. Има по-голяма разлика между халогенните и изцяло LED фаровете, които за пръв път са адаптивни и се превключват автоматично от къси на дълги и обратно. Фаровете за мъгла вече не са кръгли, а правоъгълни. Бронята отзад също е променена, като са добавени хромирани детайли. Светлините са изцяло светодиодни.

Профилът на обновения Nissan X-Trail е подобрен с добавянето на нови 17- и 18-инчови джанти, а под вратите във високите нива на оборудване преминава хромирана лайсна. За каросерията се предлагат нови четири ярки перлени цвята – оранжево, червено, синьо металик и тъмно кафяво, които допълват настоящите шест.

Новият волан с плоско дъно улеснява достъпа на шофьора, като вече е добавена и функция за отопление.

Подобренията в интериора на обновения мултифункционален SUV с 5 или 7 места на борда включват нов волан с плоско дъно, който улеснява влизането и излизането на шофьора. Воланът има функция за отопление, като предлага подобрена видимост към контролните прибори и по-интуитивни бутони за дистанционно управление. В купето на обновения Nissan X-Trail са използвани нови материали и седалки, при които кожената тапицерия е с по-високо качество. Вече се предлага възможност за подгряване на предните и задните седалки. Като опция може да се поръча и двуцветен кожен интериор.

На третия ред седалки в 7-местния вариант могат да седнат две деца или възрастни с нисък ръст.

Структурата на оборудването също е еволюирала с въвеждането за пръв път на високото ниво N-Connecta, предлагащо допълнителен избор, стойност и привлекателни функции. Най-високото ниво Tekna предлага стандартно нова аудиосистема BOSE Premium с 8 високоговорителя. За пръв път стандартно се предлага дигитално радио, а сателитната навигация със сензорен екран включва интелигентен нов интерфейс, чиято визия наподобява повече тази на мобилно приложение за по-лесна работа с него. В комплект върви нова антена тип „перка на акула”.

Благодарение на промененото вътрешно пространство, обемът на багажника на обновения Nissan X-Trail е нараснал до 565 литра при 5-местната версия. Товарното пространство при сгънати седалки се увеличава до 1996 литра. В багажника на X-Trail има възможност за подреждането на рафтовете и разделителите в 9 различни конфигурации. Има и скрито отделение за съхранение на ценни вещи.

Обемът на багажника е нараснал до 565 литра (5 места), а при сгънати задни седалки достига до 1996 литра.

Новият Nissan X-Trail се предлага с технологията за автономно управление ProPilot. Тя контролира волана, ускорението и спирането при движение по магистрала в една лента, в много натоварен трафик и при движение с висока скорост. Тази система на Nissan се предлага за пръв път в новия X-Trail. Има и система за автономно спиране при опасност с разпознаване на пешеходци. Също така ако водачът опита да потегли назад, когато бъде засечен автомобил, системата издава визуални и звукови сигнали за предупреждение.

За задвижването на Nissan X-Trail се предлагат два турбодизелови двигателя – 1,6-литров с мощност 130 к.с. и 2,0-литров със 177 к.с. и един 1,6-литров бензинов турбомотор със запас от 163 к.с. Клиентите могат да изберат между 6-степенна механична скоростна кутия или безстепенна автоматична трансмисия CVT X-Tronic, както и задвижване само на предните колела 2WD или на четирите колела 4WD.

В режим Auto на система 4x4 тягата се разпределя между предната и задна ос за по-добро сцепление.

Най-добрата комбинация за новия Nissan X-Trail е с 2,0-литров турбодизелов двигател е с мощност 177 к.с. с автоматична трансмисия X-tronic CVT и задвижване на четирите колела 4WD. С тази комбинация X-Trail е идеален за изминаване на по-големи разстояния и е перфектният автомобил за семействата с приключенски дух. Новият двигател е с максимален въртящ момент 380 Нм, които осигуряват отлична теглителна сила през целия оборотен диапазон.

По-голямата мощност и тяга на пътя изпъкват при спринта от място, при включване в магистрала от бензиностанция, както и при ускорение за изпреварване. И в двата случая водачът се чувства по-сигурен, като му е необходимо по-малко време и по-късо разстояние за маневрите. Независимо дали шофирате Nissan X-Trail на магистрали, междуградски пътища или в градска среда, ще се наслаждавате на увереното управление, което се изразява в плавно усещане на пътя, с прецизно завиване и стабилно пътно поведение.

Кросоувърът с просвет от 21 см и система за двойно задвижване 4x4 прекосява доста дълбоки коловози.

Основна заслуга за популярността на Nissan X-Trail има и опционалната система All-Mode 4x4-i, с която е оборудван тестваният автомобил. Водачът може да избира между режим на задвижване на предните колела 2WD за по-нисък разход на гориво, автоматичен режим Auto и режим Lock за постоянно задвижване на четирите колела. Усъвършенстваната електронна система за задвижване на четирите колела 4х4 се контролира посредством въртящ се превключвател върху централната конзола.

В автоматичния режим системата разпределя въртящия момент между предната и задна ос за да осигури максимално сцепление. За трудно проходими условия и при ниски скорости в режим Lock заключването на диференциала може да се осъществи при скорост до 40 км/ч, при което тягата от двигателя се разпределя поравно между осите. Системата 4x4 превръща X-Trail в истински всъдеход на всякаква настилка. Новият X-Trail разполага и със система Hill Start Assist, която при потегляне по наклон задейства спирачките на колелата в продължение на 2 секунди, което помага при отместването на крака от спирачката и натискането на газта.

2,0-литровият турбодизелов двигател е с мощност 177 к.с., съчетан е с автоматична трансмисия CVT.

Продажбите на обновения Nissan X-Trail вече започнаха, а базовата цена на модела у нас е 48 990 лева. Стандартното оборудване на модела включва 6 въздушни възглавници, система за подпомагане на водача, ABS в комбинация с електронно разпределение на спирачното усилие и контрол на стабилността. Сред стандартното оборудване влизат също круиз контрол с ограничител на скоростта, Bluetooth свързаност, механична климатична система, електрически сгъващи се и отопляеми странични огледала и алуминиеви джанти. В зависимост от избраното ниво на оборудване, сред другите налични функции влизат панорамен стъклен покрив, кожена тапицерия, затъмнени стъкла, двузонов автоматичен климатик и релси на покрива. Много от функциите от по-високите нива се предлагат като екстра при по-ниските нива на оборудване.

Nissan X-Trail 2.0 dCi CVT 4x4 N-Connecta

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

CVT безстепенна автоматична скоростна кутия

177 к.с. макс. мощност при 3750 об/мин

380 Нм въртящ момент при 2000 об/мин

10,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

196 км/ч максимална скорост

6,1 л/100 км среден разход на дизел

162 г/км емисии на СО2

68 480 лева цена на модела с ДДС