0

Б ългарската кинорежисьорка Майя Виткова-Косев се завръща на CineLink в Сараево – форум, който в момента тече онлайн до 20 август, с новия си филмов проект „Един месец“, съобщава специализираното международно издание FilmNewEurope.

Българската кинорежисьорка Майя Виткова-Косев се завръща на CineLink в Сараево – форум, който в момента тече онлайн до 20 август, с новия си филмов проект „Един месец“, съобщава специализираното международно издание FilmNewEurope.

CineLink е индустриална платформа или сценарен пазар, част от Сараевския кинофестивал – най-мащабното и важно събитие в сферата на седмото изкуство за Югоизточна Европа, чието физическо издание тази година не може да се състои заради мерките срещу коронавирусната пандемия. „Един месец“ участва там на етап сценарий, търсещ копродуценти за развитието си и бъдещи разпространители, обясни за „Монитор“ авторката Майя Виткова-Косев.

Замислен като нискобюджетна комедия, „Един месец“ разказва историята на 40-годишната неомъжена художничка Сара, която още живее с родителите си. В един момент те я гонят: съобщават й, че има един месец да се изнесе и че са готови да я приемат обратно, ако ги дари с наследник на добрите им гени. Така пред Сара се очертават динамични 30 дни, в които тя трябва да намери баща за бъдещото си дете, за да подреди живота си. Следващата стъпка от развитието на проекта са актьорските кастинги за ролите, търсенето на локации за снимки и т.н., уточнява режисьорката.

Виткова-Косев ще продуцира сама, чрез своята продуцентска къща „Виктория Филмс“, лентата, която се нуждае от бюджет 310 225 евро. Националният филмов център подкрепя проекта с 10 225 евро за развитието му, напомня FNE. Режисьорката, която в случая е и сценарист, ще търси на CineLink както копродуценти, така и разпространители. Тя е отворена за сътрудничество с филмови компании от всички части на света, но гръцки копродуцент би бил добро решение за екипа, тъй като идеята е част от снимките да се осъществят в Гърция. Ще има работа на терен и в София, като основните снимачни дни са планирани за август идната година. Те ще бъдат координирани с предпродукцията и заснемането на друг игрален проект на Виткова – „Африка“, който беше представен на CineLink през 2017 г. и сега е на етап финансиране.

„Африка“ е първият български проект, селектиран за сценарната лаборатория на фестивала на Робърт Редфорд „Сънданс“, беше в режисьорската лаборатория на най-големия фестивал в Северна Америка – в Торонто, взе награда „Кшищоф Кешловски“ за най-добър сценарий в Кан 2018-а и т. н. Въпреки това той не получи финансиране на 2 сесии на НФЦ. В първата от тях някои от оценителите бяха нарушили правилата на самия Национален филмов център и се стигна до това аз да осъдя НФЦ. Те обаче още не са изпълнили предписанието на съда от февруари“, разказа Майя Виткова-Косев. А то гласи, че проектът „Африка“ трябва да бъде пуснат веднага да се състезава отново, на организирано от НФЦ вътрешно оценяване.п„Африка“ е сложен филм и чакам с нетърпение да се случи. Героинята пак е на същата възраст, на която съм и аз. Той е семейна история, която преминава през 3 драматични събития, чието преодоляване ще доведе до преоткриване на любовта“, споделя Виткова.

Игралният дебют на Майя – филмът „Виктория“ (2014, продуцент „Виктория Филмс“), който имаше премиера на престижния фестивал за независимо кино в Сънданс, бе представен на 70 филмови форума по света и донесе 10 награди. Той е закупен от Netflix и вече върви в Румъния, съобщили са вчера на авторката продуцентите Кристи и Анка Пую. Виткова има в CV-то си и 2 късометражни филма, чийто сценарист е световноизвестният румънски режисьор Раду Жуде, носител на награда „Сребърна мечка“ от Берлинале ина още много престижни международни отличия.