0

С портният и луксозен Mercedes-Benz SL започва своето родословие с прочутия състезателен автомобил 300 SL от 1952 година, създаден за участия в Гран При. През 1954 г. е представена уличната версия на 300 SL с отварящи се нагоре врати, носеща името Gullwing (крило на чайка). Първият открит модел 190 SL дебютира през 1955 г.

Оттогава бяха пуснати шест поколения на легендарния роудстър, а сега Mercedes-Benz представя и седмата генерация на SL. Разработката на новия модел за първи път е поверена на спортното подразделение AMG и автомобилът е смайващо динамичен.

Спортният и луксозен Mercedes-Benz SL започва своето родословие с прочутия състезателен автомобил 300 SL от 1952 година, създаден за участия в Гран При. През 1954 г. е представена уличната версия на 300 SL с отварящи се нагоре врати, носеща името Gullwing (крило на чайка). Първият открит модел 190 SL дебютира през 1955 г.

Оттогава бяха пуснати шест поколения на легендарния роудстър, а сега Mercedes-Benz представя и седмата генерация на SL. Разработката на новия модел за първи път е поверена на спортното подразделение AMG и автомобилът е смайващо динамичен.

Новият Mercedes-AMG SL поставя още един крайъгълен камък в 70-годишната история на модела, преминал от пълнокръвна състезателна кола до луксозен спортен кабриолет. Той съчетава спортния дух на оригиналния SL с уникалния лукс и технологично съвършенство, характерни за съвременните модели на Mercedes-Benz. С вълнуващия си дизайн, съвременни технологии и характеристики на шофирането, Mercedes-AMG SL задава стандартите в сегмента на луксозните спортни коли.

Най-новата версия на легендарния роудстър Mercedes-Benz SL се завръща към спортните си корени и идва зареден с мощен V8 битурбо двигател от AMG. Новият луксозен открит модел Mercedes-AMG SL отново ще се предлага с 2+2 места, което го прави подходящ за ежедневно шофиране. За първи път в 70-годишната си история, новият SL е със задвижване на всички колела и отново залага на текстилен покрив, подобно на четвъртото поколение R129.

Каросерията на новия Mercedes-AMG SL e изцяло нова. Корпусът е създаден буквално върху празен лист хартия, като нито един компонент не идва от настоящия SL или от друг модел като GT Roadster. Новият Mercedes-AMG SL е базиран на изцяло нова платформа, изработена от леки алуминиеви и магнезиеви сплави.

Теглото на роудстъра е намалено, въпреки че е нараснал на дължина до 4705 мм, на широчина до 1915 мм, на височина до 1359 мм и при междуосие от 2700 мм. Твърдостта на каросерията е увеличена с 18%. За любителите на летни усещания, твърдият метален сгъваем покрив на кабриолета е заменен от хидравличен текстилен покрив, който се отваря или затваря напълно автоматично за около 15 секунди при скорост до 60 км/ч.

Екстериорът впечатлява съчетавайки изчистения дизайн на Mercedes-Benz със спортния характер на AMG и типичните детайли за модела. Препратките към първото поколение на SL са забележими, а играта на светлините и сенките прави цялостното визуално възприятие на автомобила изключително леко, за да стане ясно още от пръв поглед, че новият SL се връща към своите спортни корени.

Кабриолетът Mercedes-AMG SL се отличава с класически профил с дълъг преден капак и изтеглен назад интериор. За принадлежността към гамата на AMG свидетелства широкият отвор на трапецовидната радиаторна решетка с голяма трилъчева звезда в центъра. Около решетката са новите скосени фарове. Отзад е монтиран прибиращ се спойлер, а светлините са извити и заострени.

Интериорът на Mercedes-AMG SL превежда традицията от първия 300 SL роудстър в новите, модерни времена. Новата версия на кабриолета перфектно комбинира спортните ценности и лукса. Фините материали и прецизната изработка подчертават стандарта за най-високо ниво на комфорт.

Интериорът на новия Mercedes-AMG SL е комбинация от кожа, алуминий и карбон. Воланът е скосен в долната си част и е познат от други модели на Mercedes-AMG. Данните от инструментите се показват на 12,3-инчов дисплей пред водача, а на централната конзола е поставен 11,9-инчов сензорен екран на мултимедийната система, който се регулира по ъгъл на наклон.

Цялостният дизайн на кокпита, включително регулируемия централен дисплей в централната конзола, е фокусиран върху водача. В новия кабриолет е внедрена интуитивната мултимедийна система MBUX от последно поколение, като тук предлага и специфично съдържание за моделите AMG. Спортните предни седалки обгръщат телата на водача и пътника.

Подглавниците им са снабдени с вентилационни дефлектори, за да поддържат топъл въздух около врата при студено време. В същото време напълно новата концепция за вътрешно пространство с 2+2 места предлага повече място и функционалност. Задните седалки увеличават практичността на автомобила и предлагат място за хора с височина до 1,50 метра. Формулата за сядане 2+2 подсказва, че вторият ред е предназначен за деца.

При премиерата си, новият Mercedes-AMG SL ще се предлага със задвижване от два варианта на 4,0-литровия V8 битурбо двигател на AMG. Топмоделът SL 63 4Matic+ разполага с V8-цилиндров двигател, който развива мощност 585 к.с. и осигурява максимален въртящ момент от 800 Нм. Максималната скорост на автомобила е 315 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,6 секунди.

При модела Mercedes-AMG SL 55 4Matic+ моторът V8 осигурява 476 к.с. и максимален въртящ момент от 700 Нм, като ускорява до 100 км/ч за 3,9 секунди, а максималната му скорост е 295 км/ч. Всички варианти на Mercedes-AMG SL са оборудвани с 9-степенна автоматична скоростна кутия.

За първи път от създаването си новият SL ще се предлага със задвижване и на четирите колела. Двата модела V8 са оборудвани с технология AMG Performance 4Matic+. С тази интелигентна система за задвижване променливото разпределение на въртящия момент към предната и задната ос предлага оптимално сцепление на колелата.

Водачите могат да разчитат на висока стабилност при управление и оптимална безопасност при всякакви условия. Активното окачване AMG Active Ride Control с активна стабилизация срещу накланяне, кормилно управление на задната ос, предлаганата по избор ефективна керамична спирачна система AMG и революционната технология на фаровете Digital Light в стандартния пакет, изострят спортния профил на новия Mercedes-AMG SL.

Очаква се новият роудстър Mercedes-AMG SL да бъде представен на българския пазар от „Силвър Стар” през пролетта на 2022 година.