0

В ъв всяка календарна година освен познатите празници като Свети Валентин, осми март и първи юни отбелязваме и десетки други дати.

Някои от тях служат като здравни аларми за ума и тялото ни, защото са посветени на конкретни заболявания и пациентите, борещи се с тях. Често на обявените международни и световни дни за фокус върху конкретни диагнози в страната се организират безплатни прегледи и консултации с цел профилактика и контрол.

Помощ

След седмица, на 21 януари, у нас отбелязваме Деня на родилната помощ, известен също като Бабинден. Два дни по-късно влизаме в Европейска седмица за борба с рака на маточната шийка, който е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените.

На 4 февруари пък се отбелязва Международният ден за борба с рака. 10 дни по-късно, когато празнуваме Деня на виното и любовта, е и датата на Европейския ден за борба с епилепсията. След нея на 15 февруари се отбелязва Международният ден на децата с рак.

Профилактика

На 10 март е Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания, а два дни по-късно е Международният ден за борба с глаукомата. На 19-и се отбелязва Международният ден на съня, а на 24-ти - Международният ден за борба с туберкулозата. Месец април е посветен на превенцията на саркоидозата. На 2-ри е Международният ден на аутизма. Два дни по-късно се отбелязва Денят на гласа, а на 11 април - Световният ден за борба с болестта Паркинсон.

Заболявания

Май е месецът на добрия сън. В четвъртия му ден отбелязваме борбата с астмата. На 12-и пък е Световният ден на медицинските сестри, а три дни по-късно влизаме в световната Седмица на раждането. По време на нея - на 17 май, се отбелязва Денят на хипертонията, а на 19-и - Денят за борба с хепатита. От 22 май влизаме в Международната седмица на заболяванията на щитовидната жлеза. По време на нея - на 25 май, се отбелязва Световният ден на множествената склероза, а последната ден от месеца е за борбата с тютюнопушенето.

Победители

На 6 юни отдаваме заслужено внимание на хората, победили рака. Тази дата се пада по време на националната седмица на донорството. Световният ден на донора пък отбелязваме на 14 юни, а на същата дата е и денят на безвъзмездното кръводаряване. От 19 юни влизаме в седмицата за профилактика на рака на дебелото черво, а на 26-и е Световният ден за борба с наркоманиите.

Превенция

Август пък е месецът на имунизациите, а десет дни след началото на септември е световният ден за превенция на самоубийствата. На 15 септември е денят за борба с лимфома, а 27-и или 29-и (отбелязва се различно) - Световният ден на сърцето.

Информираност

Октомври е месецът на здравите бели дробове и рака на гърдата. На 10-и е Световният ден на психичното здраве, а на 11 октомври или 14 ноември (отбелязва се различно) е световен ден за борба с диабета. На 12 октомври е деня за борба с артрита, а на 14-и на спирометрията. 16-и е Световен ден на анестезиологията, а три квадратчета от календара по-късно - Международен ден за борба с рака на гърдата. На същата дата - 19 октомври, се отбелязва и денят на българския лекар, а на следващия ден обръщаме внимание на остеопорозата. 22 октомври е Международният ден за информираност относно заекването, а 27-и - Международен ден на белите дробове. Месецът завършва с датата 29-и, когато е Световният ден на исхемичния инсулт.

Употреба

Единайстият месец от годината е посветен на борбата с рака на белите дробове. На 2-ри се отбелязва Международният ден за борба с пневмонията, а на 17-и - Международен ден за борба с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). На 18 ноември е европейският ден за информираност относно употребата на антибиотици. На 1 декември пък е Световният ден за борба със СПИН, а на 3-ти - световен ден на хората с увреждания.