0

Ч леновете на страховитата банда за отвличания „Наглите“ отново се занимават с автокражби и дребни престъпления 14 години след двете мащабни акции на МВР. Бандата е заподозряна за извършването на 25 отвличания в София, Велико Търново и Монтана. Разбита е в рамките на две мащабни спецакции на МВР, проведени на 16 и 17 декември.

Първоначално са арестувани 25 души, а доказателствата срещу тях са за 18 отвличания. Открити са и т.нар. „къщи на ужасите“, където похитителите държат и изтезават жертвите си.

Фоторобот с физиономията на Наглите, докато МВР ги издирваше.п

 Фоторобот с физиономията на Наглите, докато МВР ги издирваше.п
МВР

Отвлечените са били държани в малка стая, някои от тях са били връзвани с белезници за пода. Не са виждали лицата на похитителите си, а само са чували гласовете им - инструктирани са да си слагат качулки на главите всеки път, когато някой от похитителите е влизал в помещението, били са държани и с тапи в ушите. Установено е, че групата е отвличала хора срещу откуп в продължение на около 2 години. Поискали са да им се платят общо около 45 млн. евро, но са успели да вземат не повече от 4 млн. евро. Впоследствие съдът присъди около 1 млн. лева обезщетения на жертвите, но никоя от тях не взе нито стотинка.

Жертви

Повдигнати са общо 13 обвинения срещу „Наглите“ - за 11 отвличания, един опит за отвличане и едно обвинение за създаване на организирана престъпна група. За дванадесето отвличане, за което прокуратурата твърди, че е извършено от „Наглите“, не са представени достатъчно доказателства. Жертви на групата са Ангел и Камелия Бончеви. Тогавашният президент на футболния „Литекс“ е отвлечен на 22 май 2008 г., а жена му Камелия попада в лапите на похитителите при предаване на откупа на 10 юли същата година. Бончев е пуснат и накаран от похитителите да предаде 157 000 евро на „Фондация утре за всеки“. Впоследствие от фондацията твърдят, че парите са дарение и отказват да ги върнат на Бончеви.

Сред отвлечените е Михаил Краус, синът на бившия транспортен министър в правителството на Иван Костов - Вилхелм Краус. Вносителят на „Бош“ Киро Киров също бива похитен, а синът му оставя 517 000 евро откуп. Синът на правешкия политик Румен Гунински-младши е отвлечен в Студентски град и държан 42 дни в плен. Отвлечен е митничарят Георги Георгиев - Пурата, за когото обаче впоследствие липсват доказателства.

В списъка на „Наглите“ влизат още: Велислав Величков, син на строителен предприемач; Джоржо Марков, син на убития сикаджия Иво Марков - Сиджима; вносителят на швейцарски часовници Мехмед Чакър; столичният плейбой Илиян Цанев, който остава без ухо след похищението; строителният предприемач Борислав Атанасов; в лапите им попада и техен „колега“ - известният като наркобоса на Югозапада Васил Маникатов от Сандански. Направен е и неуспешен опит за отвличането на афериста Борислав Динев - Боби Фасула.

Банкноти

За кратко в ареста попада соченият за реалния лидер на групата Антон Петров-Хамстера, у чиято съпруга са намерени 100 лева, които били пари от един от откупите. Доказателства обаче така и не са намерени и той е освободен. Хамстера загина след офроуд с джипове в Рила през август 2021 г. За тартори на „Наглите“ са посочени Ивайло Евтимов - Йожко, или по-известен на МВР като Йожи, и Прокопи Прокопиев - Поли Културиста. Йожката е от Долни Лозен. Брат му Емил, който работи в охранителна фирма, през 2007 г. е бил кандидат за кмет на район “Панчарево” от НДСВ. В родното си село Йожи е известен като крадец на коли. Поли Културиста е роден в село Расово, Ломско, но живее в столичния квартал „Васил Левски“. Културиста също има досие на автокрадец, бил е осъждан за грабеж. Според оперативната информация двамата гледали над 200 пъти филма “Мъж под прицел” с Дензъл Уошингтън, за да се вдъхновят за отвличанията.

Замесени

Третият в групата е Даниел Димитров - Данчо Релето. Легендарен автокрадец, който веднага след като бе пуснат предсрочно от затвора, пръв се завърна към стария си занаят. Дори в момента е в ареста, след като отмъкна чисто нова „Тойота“ от квартал „Дружба“. Прякорът му Релето идва от нервния му тик да мига с око като реле. Недъгът му пък се говори, че бил придобит, след като е пребит от т.нар. Банда с чуковете, защото се объркал и отмъкнал автомобил на митичния Христофорос Аманатидис - Таки.

Данчо Релето и останалите от бандата се крият зад вестник "Телеграф" в съда. 

 Данчо Релето и останалите от бандата се крият зад вестник "Телеграф" в съда. 
Telegraph.bg

Следващият от бандата е Любомир Димитров - Любо Гребеца, бивш гребец и автокрадец. Дясна ръка на Релето, който всъщност първоначално изпява „Наглите“ на ченгетата. Петият от „Наглите“ е Кирил Кирилов - Киро Шкафа или Монтанския. Родом от Монтана, но живял дълги години в столичния квартал „Младост“. Той е един от първите ликвидирани в хода на делото, след като имаше податки, че „пее“ на разследващите. Монтанския е бил разследван за убийство на хърватски турист, но доказателства така и не са намерени.

Сред най-интелигентните от групата са братята Митко и Радослав Лебешковски, познати като Лебешковците. Те са автокрадци от столичния квартал “Дружба“ и бивши членове в бригадата на ВИС-2, ръководена от Димитър Димитров - Маймуняка. Друг от бандата е ловешкият автокрадец Павел Петков - Павката, който е привлечен в групата покрай отвличането на Ангел Бончев. Членове са още Цветозар Славчев - Църо или Цурко, който по време на отвличанията работел като бодигард в частна охранителна фирма и пазел мастит бизнесмен. Валентин Михайлов - Вальо Бореца или Джуджето, бивш борец и културист. Един от хората изпял групата в хода на разследването. Бореца е и човекът, който е отговарял за намирането и наемането на къщите на ужасите, където са държани жертвите. Сред замесените с „Наглите“ се считат още Иван Пайнавелов - Сапата, който е застрелян от групата, след като ченгетата го налазили след кражба на джип „БМВ Х5“, с който е отвлечен Киро Киров. Юлиян Лефтеров - Кунгфуто също е част от „Наглите“, но е убит заради любовна авантюра. Телата на Сапата и Кунгфуто бяха открити заровени в Плана планина.

Присъдите са изпълнени и излежани

5 години след първото отвличане през 2012 г. Софийският градски съд осъжда четирима - Поли Културиста. Йожи и Релето на по 18 години затвор и Любо Гребеца на 15 години затвор. Двама от групата стават защитени свидетели, а Киро Шкафа е убит. Първите трима вече са на свобода предсрочно заради добро поведение в затвора. Говори се, че са се върнали към стария си занаят - автокражбите. Това е сигурно за Релето, който през годината се прояви на няколко пъти и сега продължава да е в ареста. В затвора гние и Любо Гребеца, само че не за „Наглите“, а доживот заради извършени убийства.

Последният автомобил, който открадна и разкости Данчо Релето

 Последният автомобил, който открадна и разкости Данчо Релето
МВР