0

Д ве години след показния разстрел на Любомир Иванов, известен като Любо Полицая, в столицата тръгва процесът срещу Кристиян Илиев и Боян Табаков, сочени за извършители на покушението.

Табаков и Илиев бяха арестувани дни след покушението

 Табаков и Илиев бяха арестувани дни след покушението
Телеграф

Разпоредителното заседание е насрочено за 24 април, съобщиха пред „Телеграф“ от Софийския градски съд. Бил е направен опит за старт на процеса още на 15 март, но Кристиян се разболял и заседанието било отложено.

И Илиев, и Табаков са на свобода още от миналата година, тъй като прокуратурата се забави с внасянето на обвинителния акт. Жертвата е бивш началник на „Криминална полиция“ в столично районно. Напуснал системата през 2014 г. Само 4 години по- късно влиза в списъка на издирваните от Интерпол заради участие в банда за производство и търговия с нелегални цигари.

Любо Полицая бе издирван от Интерпол във връзка с организирана престъпна група за производство и контрабанда на цигари

 Любо Полицая бе издирван от Интерпол във връзка с организирана престъпна група за производство и контрабанда на цигари
Архив

Покушение

В слънчевата утрин на 25 март в столичния кв. „Лозенец“, когато Иванов излизал от дома си, проехтяват изстрели. Нападателят е на колело. Лицето му не се вижда, сложил е тъмни очила и каска. След първия изстрел следва спречкване между нападател и жертва. Надмощие обаче взема колоездачът.

Проехтява втори изстрел. Полицая пада окървавен. Нападателят бяга, като недалеч го очаква автомобил с човек вътре. Камери за наблюдение са запечатали оттеглянето на стрелеца. Маскираният се мята на колата и двамата офейкват.

Разследващите стигат до самоличността на стрелеца по ДНК от пластмасов елемент от очилата на колоездача. При спречкването му с жертвата той изхвърча и по- късно е намерен от униформените. Оказва се, че ДНК-то е на Кристиян Илиев. Той е сочен от прокуратурата за физическия убиец.

Криминалисти правят оглед на местопрестъплението

 Криминалисти правят оглед на местопрестъплението
Булфото

Така две седмици след убийството Илиев е арестуван. Разследващите разбират и кой му е помогнал да се оттегли след изпълнението на мократа поръчка. Според униформените това е Боян Табаков. След още няколко дни той сам се предава в полицията. Обвинен е като помагач на Илиев.

Подготовка

От обвинението твърдят, че Илиев предварително проучвал навиците на мишената. Освен това редовно посещавал столично стрелбище, за да се упражнява да стреля. Именно тук се включва вторият обвиняем. Според прокуратурата Табаков е осигурил оръжието на Кристиян.

Той лично го обучавал как да стреля на „Герена“. Освен това осигурил автомобил, с който да се отдалечат от мястото, твърди прокуратурата. По време на първата мярка за неотклонение на двамата в Софийския градски съд стана известна любопитна подробност.

Месец преди покушението над Полицая Табаков летял до Кептаун през Истанбул. По- късно ще стане ясно, че в близко предградие живее не кой да е, а Красимир Каменов- Къро. Именно заради този факт съдът отказа да пусне Табаков с по- лека мярка за неотклонение, за да не избяга.

Къро бе обвинен за поръчител на покушението и бе ликвидиран два месеца по- късно

 Къро бе обвинен за поръчител на покушението и бе ликвидиран два месеца по- късно
Архив

Следва година на застой. Един по един обвиняемите са пуснати от ареста с по- леки мерки, тъй като обвинението срещу тях така и не влиза в съда. Точно година и два дни след убийството на Полицая обаче от държавното обвинение съобщават, че като поръчител на покушението е обвинен Къро- герой от ъндърграунда, който от години живее в ЮАР.

От прокуратурата тогава съобщиха, че Къро е обвинен задочно и ще бъде пуснат за издирване чрез Интерпол. Междувременно името на Каменов изплува и от записи, разпространени от държавното обвинение, след което започна разследване срещу Къро за търговия с влияние.

Причината е, че в записа се говори за отстраняване на висши политици и магистрати. Точно два месеца след това и самият Къро е ликвидиран в имението си край Кейптаун заедно със съпругата си и още двама души- охранител и детегледачка. Според запознати Полицая е работил за приближен на Къро. Сред основните версии на разследващите за покушението са неуредени финансови отношения и преразпределяне на бизнес територии.