0

Н а 4 септември т.г. се навършиха 30 г. от първото поръчково убийство у нас – разстрелът на европейския шампион по борба Стефан Мирославов – Крушата.

Както всички мафиотски екзекуции, които последваха през годините на т.нар. преход, и тази остава неразкрита въпреки уверенията на криминалистите, че са имали насоки за поръчителя. Това е по оперативни данни, но доказателства не са събрани и делото е „студено досие“.

Какво е времето, което роди мафиотските престъпления?

Генезис

Демократичните промени, започнали на 10 ноември 1989 г. със свалянето на първия държавен и партиен ръководител Тодор Живков, поставят спорта като цяло в трудна ситуация. След голямото завъртане на рулетката във властта почти рязко секват вниманието и държавната помощ за израстването на спортистите. В политическата и обществената суматоха грижата за тях не е на дневен ред.

Много момчета от силовите спортове се чувстват объркани и изоставени. Постепенно обръщат поглед към далаверите и печеленето на пари на ръба на закона. През 1992 г. те все още не са непримирими врагове - Васил Илиев, Красимир Маринов - Големия Маргин, Иво Карамански, Дмитрий Минев - Димата Руснака, Димитър Джамов и др. Първата фирма на бившите спортисти е „Фортуна“ ООД, регистрирана в Софийския градски съд през 1993 г. Нейни собственици са част от тях.

Постепенно започва изграждането на охранителни фирми, които рекетират дребни бизнесмени да използват услугите им. Отказите се наказват с побои или трошене на имущество. ВИС на Васил Илиев набира скорост, но не е единствена на пазара - там има и други охранителни фирми.

Война

Така в края на 1993 г. избухва война за подялба на територии. Борецът класически стил Стефан Мирославов по това време е на 28 години, с титли от републикански и международни състезания. Минал е през спортния интернат „Олимпийски надежди“, откъдето познава бъдещите босове на борците. Реплика на треньор, че сваля на земята съперниците си като круши, ражда прозвището му Крушата.

Сблъскал се е със закона заради побой, а след това влязъл в редиците на ВИС, според полицията. Силите на реда уж знаят, че освен с охрана бившите борци се занимават с контрол на грабежите, проститутките, автокражбите и валутните измами, но поради ред причини явлението не е пресечено в корена.

Стефан Мирославов е роден в ловешкото село Кирчево и има по-голям брат. Според полицията по това време е представител на ВИС за района на Ловеч.

Подвижна цел

Криминалисти твърдят, че на 4 септември 1993 г. Крушата е извикан в София. Посреднощ той тръгва за столицата с мерцедеса си. На прав участък от пътя Ловеч-Троян, недалеч от село Казачево, снайперист стреля няколко пъти и го убива на място. Колата излиза от шосето и се забива в бетонни ограждения до него.

Криминалисти откриват, че килърът е стрелял от възвишение. Експертиза показва, че в този момент мерцедесът се е движел със 120-130 км/ч. Намерените гилзи са от карабина „Симонов“, калибър 7,62 мм. Оръжието се използва от професионални снайперисти в армията. На мястото са открити хартийки от бонбони и следи от джип.

Бившият шеф на отдел „Убийства“ в Националната полиция Ботьо Ботев разказа пред NOVA, че разследващите са завели на мястото състезателката по спортна стрелба Нонка Матова за експертно становище и то било, че извършителят на убийството не е бил толкова опитен стрелец. Причината за това било, че единият изстрел прониква и засяга артерия в гърлото на Мирославов, вторият е в страничното стъкло на колата, а третият е в асфалта.

Разследващите са имали насоки кой е поръчителят, но не и кой е физическият убиец. Давността на разследването изтече преди 10 г.

Карма

Когато Стефан Мирославов е убит, синът му е на 8 г. Родителите му са разведени и той живее с майка си в София. Момчето също тренира борба и е наричано Малката Круша. Няколко години по-късно то заживява при баба си и дядо си по майчина линия в САЩ, където те са се установили. На 14 февруари 2003 г. в Деня на влюбените негов чернокож приятел го взема с колата си от дома му. Двамата обикалят по магазините, за да купят подаръци на приятелките си. Докато пътуват, момчетата са застигнати от друг автомобил, от който откриват стрелба по тях. Малката Круша е улучен в шията и издъхва на място точно като баща си. Според следствието мишена е било другото момче заради враждуващи банди.

Кутията на Пандора

Два месеца и половина след показния разстрел на Стефан Мирославов - Крушата, на 16 ноември 1993 г. десетина коли, пълни с яки момчета, се изсипват в двора на спортния комплекс „Дескрим“ в София. Борците пребиват няколко души от охранителната организация „Защита“ и отвличат състезателя по таекуондо Слави Бинев. На 30 декември с.г. борци и каратисти се бият в кaзино „Бедни-богати“ и това слага началото на войната между групировките. На 11 януари 1994 г. в столичния жк „Дружба“ 1 са убити трима души, на 12 януари като ответен удар става престрелка в центъра на София - открит е огън по кaзино „Севастопол“ на ул. „Раковски“. Два дни по-късно полицаи от подразделението „Борба с масовите безредици“ погрешно убиват две барети в жк „Белите брези“, докато те в цивилни дрехи охраняват среща на висши полицаи с бившо ченге близко до силоваците за потушаване на напрежението.