0

П расковите в края на лятото и през есента се смятат за най-вкусните, както за хапване в суров вид, така и за приготвянето на различни специалитети или консерви. А учените твърдят, че този възхитителен и наричан царски плод го хапваме поне от 4 хиляди години.

В наши дни се спори откъде точно произлиза прасковата – от Китай или от района на Кавказ, но е ясно, че и в днешно време и на двете места се срещат диворастящи прасковени растения. Предполага се, че предците на съвременните праскови са култивирани в Китай около 2000 г. пр. Хр. Безспорно е обаче, че прасковата, както и много други плодове, придобива изключителна популярност по време на възхода на Персийската империя и след завоюването й от Александър Македонски. В Персия дори е имало цяла градина със специални прасковени дървета, от които са могли да ядат само царят и неговото семейство. Затова там прасковата се нарича още и царски плод.

Култивираната праскова има над 5000 разновидности. Богата е на калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен, магнезий. Една праскова дава 3/4 от необходимата доза витамин С, има и още витамини - от В група, включително и фолиева киселина, витамин Е, К, РР и етерични масла. Зрелият плод съдържа близо два пъти повече пектин от недозрелия. Ето няколко любопитни рецепти, видени в gotvach.bg, evatoneva.com, menumag.bg, kulinar.bg, lazara.bg.

Ретро десерт

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 250 г захар
  • 200 г прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 125 г разтопено масло
  • 350 г брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • 2-3 праскови

Начин на приготвяне:

Разбий добре яйцата и захарта. Добави последователно киселото мляко, прясното мляко и маслото. Разбъркай добре. Накрая прибави брашното с бакпулвера и ванилията. Изсипи в намазнена тавичка. Нарежи прасковите на тънки парчета и ги нареди върху тестото. Поръси с 2 супени лъжици захар. Пече се около 60 минути на 180 градуса.

Сладка баница

Необходими продукти:

  • 400 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 250 г захар
  • ванилия
  • 10 г бакпулвер
  • 50 мл олио
  • 20 г кокосови стърготини
  • 5 праскови

За заливка:

  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • 50 г разтопено масло за намазване
  • пудра захар или кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. Добавете киселото мляко, олиото, кокос, бакпулвер и ванилия, разбъркайте. Почистете, измийте и нарежете плодовете на дребно, може да не ги белите. Сложете ги в купата и разбъркайте, приберете за 10 минути в хладилник. Сложете хартия за печене в правоъгълна тава с размер на корите. Започнете редене на баницата, като за всеки ред използвате по три кори. Сложете една кора, намажете я с масло, отгоре сложете втората, пак намажете с масло, следва трета кора, на която сложете от плънката. Отгоре покрийте с нов ред кори, като процедурата се повтаря до изчерпване на корите. Разпределете си плънката, така че да ви стигне за корите. На последния ред върху кората не се слага плънка, а се покрива със заливка. Разбийте яйцето с млякото и залейте баницата с тях. Сложете да се пече във фурна на 180 градуса до златисто около 40 минути. Накрая оставете да се охлади и по желание поръсете с пудра захар или кокосови стърготини.

Желиран сладкиш

Необходими продукти:

  • 800 г праскови
  • 250 г сметана
  • 200 г пудра захар
  • 1 пакетче желатин
  • 1 к.ч. прасковен ликьор
  • сметана за украса

Начин на приготвяне:

Разтворете цялото пакетче желатин в студена вода и го оставете да отлежи 30 минути. Измиваме прасковите и ги разделяме на две половини. Първата обелваме, обезкостяваме и пюрираме. На тих огън нагряваме желатина. Към него прибавяме ликьора и хубаво си разбъркваме. При непрекъснато бъркане добавяме и пюрираните праскови. Сваляме от огъня. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ги добавяме към прасковите с желатин. Изсипваме сместа в подходящ съд (например форма за торта) и прибираме за 4-5 часа в хладилник да стегне. Изваждаме сладкиша от хладилника и украсяваме с останалата половина праскови, които сме нарязали на резенчета. Довършваме украсата с малко шприцовани сметанови розички.

Сладко на фурна

Необходими продукти:

  • 3 кг праскови
  • 1,5 кг захар или по-малко
  • 1 ч.л. лимонтозу

Начин на приготвяне:

Изберете сорт праскови, чиято кожа лесно да се бели. Обелете ги, махнете костилките и ги нарежете на кубчета. Сипете плодовете в дълбока тава и поръсете със захарта. Оставете да престои за през нощта (поне 12 часа). На следващия ден сложете сладкото да се пече в умерена фурна до типичната за сладко гъстота на сиропа - капката не трябва да се разтича по чиния. Извадете сладкото от праскови от печката, объркайте с лимонтузуто и разпределете в бурканчета, докато е горещо. Затворете бързо с капачки и обърнете надолу, докато изстинат.

Леден крем

Необходими продукти:

За основата:

  • 200 г маслени бисквити
  • 100 г меко масло

За крема:

  • 400 г зрели праскови, обелени и нарязани на кубчета
  • 3 с.л. мед
  • 250 г маскарпоне
  • 250 г заквасена сметана
  • 50 мл прасковен ликьор или амарето
  • 1 ч.л. ванилена захар
  • 250 г сметана за разбиване, животинска, с масленост 35%
  • 1 праскова и мента за сервиране

Начин на приготвяне:

Бисквитите се смилат и се разбъркват с маслото. Разстилат се на дъното на малки метални купички на пласт от 0,5 см и се притискат с дъното на чаша. Леденият крем може да се направи и в голяма форма за торта с подвижни стени.

За крема прасковите се пасират заедно с меда. Маскарпонето се разбива и към него се добавя заквасената сметана. Отново се разбива кратко на ниски обороти. Добавят се пасираните праскови, ликьорът и ванилената захар. Ако прасковите не са сладки, може да се добавят още малко мед и лъжичка лимонов сок. Течната сметана се разбива на мек крем и се добавя внимателно към прасковената смес, като се разбърква с бъркалка. Сместа се разпределя в купичките върху бисквитите и се замразява за поне 5-6 часа. Сервират се, като формичките се топват за секунди в гореща вода и се обръщат. Гарнират се с резен праскова и стръкче мента.

Плодова пита

Необходими продукти:

  • 300 г кисело мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар + още за поръсване
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 пакет ванилова захар
  • 1 пакет бакпулвер
  • 2 ч.ч. брашно (ако е необходимо добавете още)
  • 2 праскови

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото и киселото мляко. Смесете бакпулвера с брашното и сипвайте постепенно към течната смес при непрекъснато бъркане, до получаване на кексова смес. Ароматизирайте с ваниловата захар. Обелете и нарежете прасковите, като отстраните костилките. Сложете една част в тестото, а няколко парченца оставете, за да гарнирате питата отгоре. Изсипете сместа в тавичка с незалепващо дъно. Наредете плодовете и поръсете със захар. Изпечете до златисто. Охладете при поднасяне.

Нестандартен десерт с картофи

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 100 г брашно
  • 1 с.л. захар
  • 1 яйце
  • 1 белтък за намазване
  • 2-3 прасни праскови или 1 компот
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сварявате картофите в подсолена вода, както са необелени. Когато се сварят, ги обелете и ги намачкайте на пюре. Когато се смачкат добре, добавете яйцето, брашното и захарта. От така получената смес омесете тесто и оформете няколко отделни кръга. Във всеки кръг поставете по една праскова, като я притиснете леко, и намажете с белтъка. Кръгчетата подреждате в намазнена тавичка и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-тина минути. Когато се изпекат и изстинат, ги подредете в подходяща чиния и поръсете с пудра захар.