П расковите в края на лятото и през есента се смятат за най-вкусните, както за хапване в суров вид, така и за приготвянето на различни специалитети или консерви. А учените твърдят, че този възхитителен и наричан царски плод го хапваме поне от 4 хиляди години.
В наши дни се спори откъде точно произлиза прасковата – от Китай или от района на Кавказ, но е ясно, че и в днешно време и на двете места се срещат диворастящи прасковени растения. Предполага се, че предците на съвременните праскови са култивирани в Китай около 2000 г. пр. Хр. Безспорно е обаче, че прасковата, както и много други плодове, придобива изключителна популярност по време на възхода на Персийската империя и след завоюването й от Александър Македонски. В Персия дори е имало цяла градина със специални прасковени дървета, от които са могли да ядат само царят и неговото семейство. Затова там прасковата се нарича още и царски плод.
Култивираната праскова има над 5000 разновидности. Богата е на калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен, магнезий. Една праскова дава 3/4 от необходимата доза витамин С, има и още витамини - от В група, включително и фолиева киселина, витамин Е, К, РР и етерични масла. Зрелият плод съдържа близо два пъти повече пектин от недозрелия. Ето няколко любопитни рецепти, видени в gotvach.bg, evatoneva.com, menumag.bg, kulinar.bg, lazara.bg.
Ретро десерт
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 250 г захар
- 200 г прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 125 г разтопено масло
- 350 г брашно
- 3 ч.л. бакпулвер
- 1 пакетче ванилия
- 2-3 праскови
Начин на приготвяне:
Разбий добре яйцата и захарта. Добави последователно киселото мляко, прясното мляко и маслото. Разбъркай добре. Накрая прибави брашното с бакпулвера и ванилията. Изсипи в намазнена тавичка. Нарежи прасковите на тънки парчета и ги нареди върху тестото. Поръси с 2 супени лъжици захар. Пече се около 60 минути на 180 градуса.
Сладка баница
Необходими продукти:
- 400 г кори за баница
- 4 яйца
- 400 г кисело мляко
- 250 г захар
- ванилия
- 10 г бакпулвер
- 50 мл олио
- 20 г кокосови стърготини
- 5 праскови
За заливка:
- 1 яйце
- 50 мл прясно мляко
- 50 г разтопено масло за намазване
- пудра захар или кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. Добавете киселото мляко, олиото, кокос, бакпулвер и ванилия, разбъркайте. Почистете, измийте и нарежете плодовете на дребно, може да не ги белите. Сложете ги в купата и разбъркайте, приберете за 10 минути в хладилник. Сложете хартия за печене в правоъгълна тава с размер на корите. Започнете редене на баницата, като за всеки ред използвате по три кори. Сложете една кора, намажете я с масло, отгоре сложете втората, пак намажете с масло, следва трета кора, на която сложете от плънката. Отгоре покрийте с нов ред кори, като процедурата се повтаря до изчерпване на корите. Разпределете си плънката, така че да ви стигне за корите. На последния ред върху кората не се слага плънка, а се покрива със заливка. Разбийте яйцето с млякото и залейте баницата с тях. Сложете да се пече във фурна на 180 градуса до златисто около 40 минути. Накрая оставете да се охлади и по желание поръсете с пудра захар или кокосови стърготини.
Желиран сладкиш
Необходими продукти:
- 800 г праскови
- 250 г сметана
- 200 г пудра захар
- 1 пакетче желатин
- 1 к.ч. прасковен ликьор
- сметана за украса
Начин на приготвяне:
Разтворете цялото пакетче желатин в студена вода и го оставете да отлежи 30 минути. Измиваме прасковите и ги разделяме на две половини. Първата обелваме, обезкостяваме и пюрираме. На тих огън нагряваме желатина. Към него прибавяме ликьора и хубаво си разбъркваме. При непрекъснато бъркане добавяме и пюрираните праскови. Сваляме от огъня. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ги добавяме към прасковите с желатин. Изсипваме сместа в подходящ съд (например форма за торта) и прибираме за 4-5 часа в хладилник да стегне. Изваждаме сладкиша от хладилника и украсяваме с останалата половина праскови, които сме нарязали на резенчета. Довършваме украсата с малко шприцовани сметанови розички.
Сладко на фурна
Необходими продукти:
- 3 кг праскови
- 1,5 кг захар или по-малко
- 1 ч.л. лимонтозу
Начин на приготвяне:
Изберете сорт праскови, чиято кожа лесно да се бели. Обелете ги, махнете костилките и ги нарежете на кубчета. Сипете плодовете в дълбока тава и поръсете със захарта. Оставете да престои за през нощта (поне 12 часа). На следващия ден сложете сладкото да се пече в умерена фурна до типичната за сладко гъстота на сиропа - капката не трябва да се разтича по чиния. Извадете сладкото от праскови от печката, объркайте с лимонтузуто и разпределете в бурканчета, докато е горещо. Затворете бързо с капачки и обърнете надолу, докато изстинат.
Леден крем
Необходими продукти:
За основата:
- 200 г маслени бисквити
- 100 г меко масло
За крема:
- 400 г зрели праскови, обелени и нарязани на кубчета
- 3 с.л. мед
- 250 г маскарпоне
- 250 г заквасена сметана
- 50 мл прасковен ликьор или амарето
- 1 ч.л. ванилена захар
- 250 г сметана за разбиване, животинска, с масленост 35%
- 1 праскова и мента за сервиране
Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат и се разбъркват с маслото. Разстилат се на дъното на малки метални купички на пласт от 0,5 см и се притискат с дъното на чаша. Леденият крем може да се направи и в голяма форма за торта с подвижни стени.
За крема прасковите се пасират заедно с меда. Маскарпонето се разбива и към него се добавя заквасената сметана. Отново се разбива кратко на ниски обороти. Добавят се пасираните праскови, ликьорът и ванилената захар. Ако прасковите не са сладки, може да се добавят още малко мед и лъжичка лимонов сок. Течната сметана се разбива на мек крем и се добавя внимателно към прасковената смес, като се разбърква с бъркалка. Сместа се разпределя в купичките върху бисквитите и се замразява за поне 5-6 часа. Сервират се, като формичките се топват за секунди в гореща вода и се обръщат. Гарнират се с резен праскова и стръкче мента.
Плодова пита
Необходими продукти:
- 300 г кисело мляко
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар + още за поръсване
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 пакет ванилова захар
- 1 пакет бакпулвер
- 2 ч.ч. брашно (ако е необходимо добавете още)
- 2 праскови
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото и киселото мляко. Смесете бакпулвера с брашното и сипвайте постепенно към течната смес при непрекъснато бъркане, до получаване на кексова смес. Ароматизирайте с ваниловата захар. Обелете и нарежете прасковите, като отстраните костилките. Сложете една част в тестото, а няколко парченца оставете, за да гарнирате питата отгоре. Изсипете сместа в тавичка с незалепващо дъно. Наредете плодовете и поръсете със захар. Изпечете до златисто. Охладете при поднасяне.
Нестандартен десерт с картофи
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 100 г брашно
- 1 с.л. захар
- 1 яйце
- 1 белтък за намазване
- 2-3 прасни праскови или 1 компот
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Сварявате картофите в подсолена вода, както са необелени. Когато се сварят, ги обелете и ги намачкайте на пюре. Когато се смачкат добре, добавете яйцето, брашното и захарта. От така получената смес омесете тесто и оформете няколко отделни кръга. Във всеки кръг поставете по една праскова, като я притиснете леко, и намажете с белтъка. Кръгчетата подреждате в намазнена тавичка и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-тина минути. Когато се изпекат и изстинат, ги подредете в подходяща чиния и поръсете с пудра захар.