0

60-годишната Мишел Йео влезе в историята, като стана първата азиатка, спечелила „Оскар“ за най-добра актриса. Тя се съревноваваше с Ана де Армас в „Блондинка“, Кейт Бланшет в „Тар“, Андреа Райзбъро в „Лесли“ и Мишел Уилямс в "Семейство Фейбълман".

Но това не е най-любопитното нещо за нея. Ако филмът „Всичко навсякъде наведнъж“ ви е приспал, възмутил или озадачил, струва си поне да отдадете дължимото на тази актриса. За целта обобщаваме живота й в пет факта.

Ето кои са големите победители на наградите "Оскар" (СНИМКИ+ВИДЕО)

1. Кралица на красотата

През 1983 г., когато е на 21 години, Мишел участва в конкурса "Мис Малайзия" и успява да спечели тази титла. Така бъдещата актриса отива да представи родната си страна и на конкурса „Мис Свят“ в Лондон. По този начин е забелязана и привлечена в киното.

2. Момиче на Бонд

Мишел стартира кариерата си в хонконгски екшъни през 90-те години на миналия век, а пробивът й в Холивуд е във филма от поредицата за агент 007 "Винаги ще има утре" (1997), в който си партнира с Пиърс Броснан.

3. Отказва роля в „Матрицата“

Когато я канят да участва в продължение на „Матрицата“, тя отказва, тъй като има други ангажименти.

4. Знакова гейша

Заради шума около филма "Всичко навсякъде наведнъж" може да изглежда, че Мишел просто е чакала достоен проект в живота си, но това съвсем не е така. Сред най-известните филми с нейно участие са "Тигър и дракон" (2000), "Мемоарите на една гейша" (2005) и "Луди богати азиатци" (2018). Но една от най-запомнящите се роли е тази на гейшата Мамеха във филмовата адаптация на Роб Маршал „Мемоарите на една гейша“. Още тогава я наричат „Кралицата на Азия“.

5. Балет и бойни изкуства

Грациозен танц и трудни техники на бойните изкуства - възможно ли е да си представим, че някой ще съчетае тези различни таланти в себе си? Да, това е Мишел Йео. Като цяло тя иска да свърже живота си с танца и дори влиза в Лондонската кралска академия по танци, но заради нараняване е принудена да зареже балета. Въпреки това уменията са й от полза. Въпреки че никога не е тренирала специално бойни изкуства, в началото на кариерата си тя често се снима в хонконгски екшън филми и дори сама прави каскади там, разчитайки само на обучението си по танци. И тя успява много в това, състезавайки се на екрана във филмите "Полицейска история 3: Супер ченге" и "Супер ченге 2" със самия Джеки Чан. Мишел припомня, че актьорът дори я е молил за „милост“, защото актрисата винаги го изненадвала с необичайни техники, а Джеки е трябвало да я надмине. „Ако това състезание продължи, просто ще умра“, казвал той.