В итамин D е мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за поддържането на метаболитните процеси в тялото, поддържането на здрава кожа и красива коса.
Този жизненоважен витамин участва в синтеза на полови хормони, клетъчния метаболизъм и предпазва от остеопороза. През есенно-зимния период тялото особено се нуждае от витамин D, тъй като нивото му намалява поради липса на слънчева светлина.
За да не изпитвате липса на витамин D в тялото, съветът е да се храните добре, да ходите по-често на чист въздух, да правите слънчеви бани, да отделите време за физическа активност. А ето и с помощта на какви продукти можете да попълните запасите на „слънчевия“ витамин.
1. Черният дроб на треска е незаменим продукт за профилактика на дефицит на витамин D. Една чаена лъжичка черен дроб на треска съдържа 448 IU от витамина, което е 56% от дневната нужда. Черният дроб също съдържа Омега-3 мастни киселини и витамин А, които са от съществено значение за нормалната функция на мозъка, здравето на сърдечносъдовата система и силната имунна система.
2. Скумрията е вкусна и бюджетна риба, богата на Омега-3 мастни киселини, фосфор и витамин D. 100 g риба съдържа 360-390 IU витамин D.
3. Розовата сьомга е богат източник на витамин D, участва в образуването на костите и помага на калция да се абсорбира в тях. Розовата сьомга съдържа много лесно смилаеми протеини (100 g риба съдържа около 60% от дневната нужда от протеини). Рибата съдържа веществото глутатион - то събира вредните чужди клетки в тялото и укрепва имунната система.
4. Портокаловият сок е богат на витамин D. Една чаша (250 ml) съдържа около 100 IU от витамина, което е 12% от дневната норма. Сокът съдържа и витамин С, който помага за усвояването на много други витамини и предпазва от дефицити. Портокаловият сок подобрява настроението и състоянието на кръвоносните съдове, повишава енергийните нива и активира защитните функции на организма.
5. Пилешките яйца са богат източник на витамин D. Целите яйца компенсират дефицита му не по-зле от морските дарове, насищат добре и запълват диетата с протеини. Основната част от витамин D и други полезни вещества се намират в жълтъците: всеки съдържа 5% от дневната норма на „слънчевия“ витамин.
По-малки количества витамин D се намират в други храни, които можете да добавите към ежедневната си диета:
- сирене
- извара
- мляко
- масло
- говежди черен дроб
- херинга, сьомга, треска, сом, риба тон
- гъби
- магданоз
- тофу.