0

Н яма нищо по-сгряващо душата през студените дни от едно хубава топла супа. Ето няколко идеи по въпроса, като в случая не включваме вечната БГ класика за шкембе чорба. Рецептите са забелязани на az-gotvia.bg и gotvetesmen.com.

Чорба от праз лук

Необходими продукти:

  • 2 стръка праз
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер и листа сушена целина на вкус
  • който харесва може да прибави и 1 кубче пилешки бульон
  • зехтин или олио колкото е необходимо
  • сок от лимон
  • крутони за сервиране

Начин на приготвяне:

Нарязваме на ситно праза и кромида и ги задушаваме в зехтин или олио и малко вода. Като омекнат, прибавяме 1 ч.л. червен пипер и чаена лъжичка брашно. Наливаме топла вода и прибавяме черен пипер, сушените листа целина на вкус, натрошен пилешки бульон. Досваряваме чорбата. При необходимост добавяме сол. Поднасяме чорбата със сок от лимон и кубчета крутони.

Класическа лучена

Необходими продукти:

  • 750 г нарязан на ситно лук
  • 50 г краве масло
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 50 г брашно
  • 2 л пилешки или телешки бульон
  • 250 мл бяло вино
  • 1 дафинов лист
  • 2 клонки мащерка
  • 12 филийки от изсъхнала франзела
  • 100 г настъргано сирене грюйер (или кашкавал)

Начин на приготвяне:

Маслото се слага в дълбока тенджера и се оставя да се разтопи. Добавя се лукът, като се оставя около 25 минути на бавен огън. Не забравяйте да разбърквате от време на време. Лукът трябва да добие златист цвят малко преди да започне да се карамелизира. Добавят се чесънът и брашното и се бърка, без прекъсване около 2 минути. Постепенно се добавят бульонът и виното, като не преставате да бъркате до завиране на сместа, тогава силата на огъня се намалява, добавят се дафиновият лист, мащерката, сол и черен пипер, захлупва се и се оставя 25 минути да къкри. След това от супата се изваждат подправките и се добавят сол и пипер, ако е необходимо.

Фурната се затопля на грил. Филийките се изпичат и се разполагат в купичките, в които вече е разпределена супата. Отгоре се поръсват с настърганото сирене грюйер и се запичат във фурната. Така приготвената супа се поднася много топла.

Гъбена с картоф и сметана

Необходими продукти:

  • 400 г гъби (печурки)
  • 1/2 глава лук
  • 1 с.л. масло
  • 2 с.л. олио
  • 1 едър картоф
  • сол на вкус
  • 1 скилидка чесън
  • няколко стръка магданоз
  • няколко стръка копър
  • 100 мл течна неподсладена готварска сметана
  • 1 с.л. (с връх) брашно
  • 1 щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите, нарежете ги на филийки. Обелете и нарежете на много ситно лука. Загрейте 1 с.л. масло и 1 с.л. олио в тенджера на котлона, прибавете лука и гъбите. Гответе около 5 минути, като разбърквате от време на време. Прибавете около 1,5 л гореща вода. Добавете обеления и настърган на ситно ренде картоф. Оставете супата да ври на среден огън около 15 минути. С пасатор, пюрирайте чесъна, копъра, магданоза, 1 с.л. масло, като прибавяте по малко сметана, докато получите гъсто пюре. Прибавете го към супата и разбъркайте. Добавете сол на вкус. В купичка сложете 1 с.л. брашно и добавете малко от супата при непрекъснато разбъркване, докато се получи рядка кашичка. Върнете съдържанието на купичката в тенджерата със супата и разбъркайте. Оставете да ври около 10 минути. Добавете остатъка от сметаната и щипка черен пипер. Оставете да ври 2-3 минути и оттеглете от огъня.

Бърза витаминозна

Необходими продукти:

За всяка порция са необходими:

  • 1,5-2 ч.ч. домат от консерва
  • 2 с.л. нарязана зелена пиперка
  • 1 с.л. нарязан праз
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • сол на вкус
  • олио или зехтин на вкус
  • 1 ч.л. захар
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Пасираме домата от консерва. Сипваме в купичка и смесваме с нарязана зелена пиперка, нарязан праз, нарязан на ситно магданоз. Подправяме със сол на вкус, струйка олио или зехтин и черен пипер на вкус. Ръсваме и чаена лъжичка захар. Разбъркваме добре. Може преди поднасяне да подгреем леко супата и да поднесем с препечени хлебни хапки или филийки.

Картофена крем супа с наденица

Необходими продукти:

  • 750 г картофи
  • 2 глави кромид лук
  • 1 морков
  • 1 стрък целина
  • 1 стрък праз лук или зелен лук
  • 30 г краве масло
  • 1 л телешки бульон
  • сол
  • смлян бял пипер
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 120 г наденица
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на кубчета. Поставят се в купа и се заливат със студена вода. Зеленият лук и кромид лук, целината и морковът се почистват и се нарязват на дребно. Маслото се разтопява в тенджерата и се прибавят зеленчуците. Запържват се за 5 минути и се прибавят кубчетата картофи. Сипва се бульонът и супата се похлупва. Всичко се вари 30-35 минути. След това се прехвърля в блендер и се прибавя сметаната. Разбива се на гладко пюре и се връща в тенджерата. Подправя се със сол и смлян черен пипер. Отделно в тиган се сгорещява зехтинът. Изпържва се наденицата, нарязана на кръгчета. Супата се поднася със ситно нарязан магданоз и изпържената наденица.