С тудено, мокро или не чак според очакванията, но все пак сме си зима и затова една колекция от подходящи за сезона рецепти намираме на bonapeti.bg.
Сладкиш с карамелизиран ананас
Необходими продукти:
- 1 консерва ананас на шайби (570 г)
- 1/2 ч.ч. кафява захар мусковадо
- 1/4 ч.ч животинска сметана
- 2 с.л. краве масло
- 1 ч.л. канела
За тестото:
- 1 ч.ч. брашно
- 3/4 ч.ч. захар
- 2 яйца (L размер)
- 120 г краве масло
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
За поръсване:
- 50 г пудра захар
- 2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
В тиган или тенджера с незалепващо покритие (трябва да става за готвене на котлон и фурна) се сипва захарта, слагат се маслото, сметаната и канелата. Готви се на слаб огън, докато се получи карамелен сос. Сваля се от огъня и в него се подреждат парчетата ананас. Сухите съставки за тестото – брашно, бакпулвер, сол, сода и ванилия, се смесват. Маслото и захарта се разбиват с миксер и към тях едно по едно се прибавят яйцата, като продължава да се разбива. Налива се млякото и отново се разбива. Тази смес се прибавя към сухите съставки. Бърка се с шпатула, докато се получи тесто за кекс. С полученото тесто се заливат резените ананас. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути (може да се провери с клечка). Готовият десерт се обръща и се оставя леко да се охлади. Сервира се поръсен със смес от пудра захар и канела.
Бадемово малеби
Необходими продукти:
- 800 мл прясно мляко
- 200 г бланширани бадеми
- 180 г захар
- 2 с.л. оризово брашно
- 2 с.л. царевично нишесте
- 1 ванилия
- 30 мл бадемов ликьор (1 бадемова есенция)
- филирани бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
Бадемите се смилат в блендер заедно с 1 ч.ч. от прясното мляко. Оризовото брашно и царевичното нишесте се размиват в 1/2 ч.ч. от млякото. Останалото мляко се кипва заедно със захарта. Прибавя се ванилията. След като захарта се разтвори, се сипва сместа от бадеми и мляко. Оставя се да ври за около 5 минути. След това се прибавят оризовото брашно и царевичното нишесте с прясното мляко. Бърка се, докато се сгъсти кремът. Дърпа се от котлона и се ароматизира с бадемовия ликьор. Още гореща, сместа се разпределя в купички. Поръсва се с филирани бадеми, запечени за 5 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Бисквити с тиква и шоколад
Необходими продукти:
- обелена тиква
- 1 ч.ч. бяло брашно
- 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 60 г краве масло
- 200 г черен шоколад
- 3/4 ч.ч. орехи
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 1 ванилия
- 1 ч.л. канела
- 1 щипка индийско орехче
За крема:
- 100 г крем сирене
- 100 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на кубчета, сварява се на пара и след това се пюрира. В купа се смесват двата вида брашно, содата, канелата, ванилията и индийското орехче. Маслото (трябва да е на стайна температура) се разбива с миксер. Добавя се захарта и продължава да се разбива, докато се получи пухкав крем. Добавя се яйцето и отново се разбива. Слага се пюрето от тиква (трябва да е добре охладено) – разбива се.
Маслената смес се комбинира със сухата и се разбива до хомогенизиране. Шоколадът се нарязва на малки кубчета, орехите също се нарязват на ситно. Добавят се към другите продукти и се разбърква. В две тави се слага хартия за печене и в тях се оформят бисквитите, като се сипва от сместа с лъжица, през разстояние. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за 18 минути и се оставят да изстинат. Крем сиренето се разбива със захарта с дървена лъжица. Бисквитите се слепват по две с получения крем.
Печена палачинкова торта
Необходими продукти:
За тестото:
- 4 ч.ч. брашно
- 4 яйца
- 3 1/4 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. сол
- прясно мляко за разреждане на тестото
- краве масло за намазване на тавата
За млечната смес:
- 220 г заквасена сметана
- 1 ч.ч. кефир
- 100 г краве масло
За гарниране:
- мед на вкус
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със солта. Млякото и яйцата също се смесват и се добавят към брашното. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Ако искате тортата да е по-сладка от предвиденото, добавете захар на вкус. Заквасената сметана се разбърква с кефира, прибавя се маслото, което предварително се разтопява. Разбива се до хомогенизиране. Двете смеси се оставят в хладилник за 1-2 часа, а най-добре за една нощ. Когато яйчената смес се извади, се добавя малко мляко, да се получи гъстота на тесто за палачинки. Разглобяема форма за кекс с диаметър 26 см се загрява във фурна, включена на 250 градуса, на грил програма. След това се намазва с масло и се сипва от тестото, така че да се получи пласт с дебелината на палачинка. Пече се за 3-4 минути. Изважда се формата и се размазва с лъжица от млечната смес. Така се изпичат и намазват и останалите палачинки, като се слагат една върху друга. Тортата се завършва с палачинка. След това се нарязва и се сервира с мед.
Тахан халва с топинг от моркови
Необходими продукти:
За халвата:
- 2 ч.ч. кафява захар
- 2/3 ч.ч. сусамов тахан
- 2/3 ч.ч. прясно мляко
- 1 ванилия
- 1 ч.ч. белен шамфъстък
- 1 ч.л. канела
За топинга:
- 500 г моркови
- 1 щипка индийско орехче
- 100 г краве масло
- 1 ч.ч. животинска сметана
- 6 с.л. захар
- смлян шамфъстък за гарниране
- краве масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
Захарта и млякото се сипват в касерола и се готвят на тих огън, докато стане гъста консистенция, с температура до 110 градуса. Ако нямате термометър, след като кипне, оставяте още около 5 минути на огъня - така ще постигнете тази температура. Дърпа се от котлона и се добавят ванилията, канелата, шамфъстъка и тахана. Оставя се да се охлади за 2 минути и се разбърква за няколко секунди. Прехвърля се във форма за терин, намазана с масло, и се оставя да се охлади. След това се прибира в хладилник поне за 3-4 часа. Изважда се от формата, нарязва се на парчета с дебелина 3 см и се запича в тава, върху силиконов килим, в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор за 3-4 минути.
Морковите се обелват и се настъргват. Запържват се в маслото. Добавя се захарта и се налива сметаната. Оставя се да къкри, докато морковите омекнат. След това се пасира, овкусява се с индийско орехче и се прецежда. Халвата се сервира с топинга и смлян шамфъстък.
Торта с бира и бял крем
Необходими продукти:
За блата:
- 1 и 1/4 ч.ч. брашно
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 1 ч.ч. тъмна ирландска бира
- 170 г краве масло
- 3/4 ч.ч. натурално какао
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ванилия
За крема:
- 3 ч.ч. пудра захар
- 300 г краве масло
- 3 с.л. ирландски крем ликьор
За глазурата:
- 100 г млечен шоколад
- оранжева зелена сладкарска боя на прах
Начин на приготвяне:
В касерола се разтопява маслото, прибавя се какаото, разбърква се и се налива бирата. Дърпа се от котлона и се оставя да се охлади. В купа се смесват захарта, брашното, ванилията и содата. Налива се сместа от масло, какао и бира и се разбива с миксер. Прибавят се яйцата и отново се разбива до получаване на хомогенна смес. Сместа за блата се разпределя в силиконова форма за печене или в обикновена, покрита с пергаментова хартия. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40-45 минути. Оставя се да се охлади и се разрязва надве.
Маслото за крема (оставено на стайна температура) се смесва с пудрата захар и се разбиват с миксер до пухкава маса, не трябва да има бучки. Добавя се ликьорът и пак се разбива. Останалият крем се разделя на три – едната част се оставя бяла, а другите две се боядисват в оранжево и зелено. С помощта на пош се оформят розички върху тортата, да стегне, след това се изважда и се рисува с разтопения на водна баня млечен шоколад. Отново се оставя да стегне. После се нарязва и се поднася.
Ябълкови мъфини
Необходими продукти:
За ябълките:
- 4 ябълки
- 2 с.л. кафява захар
- 25 г краве масло
- 2 с.л. амарето
За тестото:
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 50 г краве масло
- 3 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- краве масло и брашно за формите
За поръсване:
- 2 ч.л. овесени ядки
- 2 с.л. захар
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка канела
- сладолед за гарниране по желание
Начин на приготвяне:
Ябълките се нарязват на кубчета. Сотират се в маслото и се поръсват със захарта. После се фламбират с амаретото. Брашното се смесва с маслото и сe претрива да стане сместа на трохи. Добавят се захарта, млякото, бакпулвера, сол, яйцето и 2/3 от охладените ябълки. Разбърква се. Овесените ядки се запичат на сух тиган и се смесват със захарта, канелата и индийското орехче. Тестената смес се разпределя в намазнени и набрашнени форми за мъфини, отгоре се поръсва от овкусените овесени ядки и се слага малко от останалите ябълки. Мъфините се пекат в загрятата на 180 градуса фурна за 30 минути. Сервират се топли със сладолед.
Тригуни
Необходими продукти:
- 800 г бутер тесто
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 2 ванилии
За сиропа:
- 2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. вода
- сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Бутер тестото леко се разточва и от него се изрязват квадрати с размери 15х15 см. В средата се слагат смесените орехи, смесени с ванилията. Затварят се триъгълници и с пръсти се притискат краищата, за да се залепят. Слагат се в 2 тави върху силиконов килим и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. Приготвя се сиропът, като в касерола се кипват водата, захарта и лимоновият сок. Тригуните се оставят да се охладят и се заливат с горещия сироп. Оставят се за 1 нощ да се напоят добре.