0

Н ай-голямата вертикална хидропонна градина в света - Bustanica, бе открита в Дубай.

В нея са инвестирани 40 милиона долара.

Съоръжението е първото за Emirates Crop One - джойнт венчър между Emirates Flight Catering (EKFC) (един от най-големите кетъринг оператори, обслужващ над 100 авиокомпании) и Crop One - индустриален лидер във вертикалното фермерство.

Летище

Градината се намира в близост до международното летище Ал Мактум. Предвижда се в нея да се произвеждат 1 милион килограма листни зеленчуци годишно, които изискват 95% по-малко вода, отколкото при конвенционалното земеделие. В градината са засадени 1 милион растения, които ще дават по 3000 кг реколта на ден, съобщава emirates.com.

Изкуствен интелект

Bustanica е създадена на основата на мощна технология с изкуствен интелект, за нея се грижи високоспециализиран екип от агрономи, инженери и учени. Постоянният цикъл на производство осигурява свежа и чиста продукция без пестициди, хербидици и химикали.

Още този месец пътниците на авиокомпания Emirates ще могат да опитат от листните зеленчуци, отглеждани в градината, сред които маруля и спанак. Съвсем скоро жителите на Обединените арабски емирства също ще могат да пазаруват зеленчуците в хипермаркетите.