0

С амо за разминиране на селскостопанските земи в Украйна са нужни 4 милиарда евро.

Около 170-180 хил. квадратни километра от територията на Украйна са обхванати от бойни действия, като по приблизителни оценки 20-25 хил. квадратни километра са земи със селскостопанско предназначение.

Това обяви експертът по разминиране на взривоопасни предмети Кай Винкелман в рамките на проведения онлайн семинар „Съвременните предизвикателства в украинското селскостопанско производство”, цитиран от електронното издание AgroPortal.

Разходи

„За да бъде прочистена минималната площ от 25 хил. квадратни километра, ще са нужни 100 млн. човекодни за разминиране. Ако се харчат по 200 евро на ден, разходите стават около 2 млрд. евро. Ако обаче вземем 50 хил. квадратни километра, стойността ще бъде 4 млрд. евро”, изчислява Винкелман.

Според него най-голямата опасност в селскостопанските земи в Украйна са противотанковите мини в нивите. „Важно е постепенно и постоянно да се събира информация от спътниковите данни с какво и как са замърсени териториите - артилерийски снаряди, експлозиви, ракети и т. н.”, изтъква той.