0

Ш ест месеца след първата копка в Абу Даби американската компания за вертикални ферми AeroFarms отвори център за проучвания и развитие на площ 6000 квадратни метра.

Той е най-големият в света и е създаден с цел да подкрепя устойчивото земеделие при сухия климат, съобщава thenationalnews.com.

Министърът по климатичните промени и околна среда на Обединените арабски емирства Мариам Алмхейри обяви отварянето на центъра за огромно постижение за региона, като подчерта, че страната внася 80% от храната, а под 5% от земята е обработваема.

Насърчаване

Насърчавайки вертикалното фермерство на закрито, което разчита на прецизна система за контрол на условията на околната среда, на по-малко вода и нула пестициди, регионът може да се трансформира в потенциален производител на земеделски култури.

AeroFarms AgX, изцяло притежавано дъщерно дружество на компанията от Ню Джърси в ОАЕ, е част от група от четири начинания на AgTech, които ще споделят инвестиция от 150 милиона долара от Инвестиционния офис на Абу Даби (Adio), обявена през април 2020 г., за предоставяне на авангардни изследвания в столицата за подобряване на продоволствената сигурност.

Партньорството на AeroFarms с Adio отразява нашата най-голяма ангажираност за търговия с нови продукти за региона и света, коментира Дейвид Розенберг, съосновател и изпълнителен директор на AeroFarms.

Фокус

Абу Даби е инвестирал десетки милиони долари в старт-ъпи от технологичното земеделие, фокусирани върху решения за увеличаване на производството на храна, включително с автоматизации и роботизиране на процесите.

ОАЕ обяви през 2018 г. национална стратегия за продоволствена сигурност.

Новият център AeroFarms AgX R&D ще даде работа на над 60 инженери учени, които ще работят по проучвания за генетично модифицирани растения и автоматизации на практиките за производство.