0

З апретвайте ръкави и отивайте да берете лайка. Точно сега е моментът за събирането на чудодейната билка, която лекува от стомах до очи, а чаят й, добавен в обикновен бебешки крем, може да направи лицето гладко като порцелан, твърдят експерти пред „Телеграф“. Чаят от нея бори редица болежки, а отварата става и превъзходен балсам за коса, който ще ви направи естествена блондинка.

Цветове

Лайката започва да се бере през май, докато цъфти и стеблата й не са по-високи от 3 сантиметра, съветват опитни градинари. Може да я откриете почти на всяка поляна. Разпространена е в тревисти местности в цялата страна при надморска височина до около 1000 метра. Може да я берете както на ръка, така и със специални лайкоберачки. Събраните цветове не трябва да се държат накуп повече от 3 часа, защото лесно се запарват и почерняват, обясняват билкари. Времето за събиране на лайка продължава до юли.

Отвара

Отварата от лайка може да се пие както като ароматен и вкусен чай, така и да се използва като козметичен продукт за сияйна кожа, лъскава и по-светла коса. Тя е чудесна съставка и за компреси при различни възпаления. Ключов момент е как ще приготвите отварата, казват експертите. Много е важно билката да не се вари, а да се запари. Това важи и в случай че искате да си направите чай за пиене, и когато ще я ползвате като козметичен продукт.

Мазило

Ако искате да си забъркате вълшебен крем за лице, който ще направи кожата идеално гладка и красива, ви е необходим натурален глицерин, чаша чай от лайка и обикновен бебешки хидратантен крем. Смесете мазилото за деца с 8 капки глицерин и две супени лъжици от чая. Разбъркайте хубаво и вече имате вълшебен гел за лице. Не се препоръчва да поставяте отгоре пудра или фон дьо тен. Компресите със замразена отвара от лайка помагат при ухапвания от насекоми, казват още специалистите. Без да я слагате във фризер, но като изчакате да изстине, може да покриете чиста марля с разтвора и да наложите върху възпалени очи – това би трябвало да ги освежи и да облекчи инфекцията и умората.

Русо

Други ползват отварата, за да изсветлят косата си по естествен начин. Ако имате склонна към изрусяване през лятото коса, от тъмнокестенява тя става с един до два тона по-светла, ако я миете с прецедена отвара от лайка всеки ден в продължение на месец. За по-наситен ефект добавете щипка куркума към 100 грама лайка и кората от един лимон. Всичко това оставете да престои 1 час, прецедете и измийте косата си. За максимално добър резултат правете тази процедура две седмици. Не използвайте сешоар.

Бори грип и хрема

Чаят от лайка е еликсир при грип и хрема. Той действа противовъзпалително и успокояващо. Топлата напитка е идеална още за облекчаване на менструални болки, използва се и като натурален антидепресант, връща апетита и помага при гадене и диария. Според някои проучвания еликсирът от лайка е полезен и за хората с диабет тип 2. Често от него се приготвя и популярният напоследък брониран чай, който се консумира при различни видове хранителни режими. Лайката се запарва, течността се прецежда внимателно и към нея се прибавя малко кокосово масло. Не слагайте захар. Ако не можете да не го подсладите, тогава добавете мед върху върха на чаена лъжичка. Напитката ободрява и гарантира отлично настроение до ранния следобед, твърдят билкари. Въпреки десетките полезни свойства винаги се консултирайте с лекар или поне с фармацевт, когато приемате по-големи количества чай от лайка, предупреждават билкари. И допълват, че не може да разчитате само на чая при заболявания, а е необходимо да приемате и медикаменти, предписани от лекар.

Берачките са по 14 бона

До 14 бона стигат цените на професионалните лайкоберачки на старо, показа проучване на „Телеграф“. За тази сума може да си купите машина втора ръка, която е работила само две години. Обира главичките на лайката заедно с 1-5 см от стъблото в зависимост от състоянието на посева. Има много висока производителност и е изключително рентабилна при изваряване на лайката за масло, обясняват продавачите.