0

Р азмерът на глобалния пазар на протеини от насекоми се очаква да се увеличи значително до 2032 г. според проучване на market.us, цитирано от pixotab.com.

От 267,6 милиона щатски долара през 2022 г. той се очаква да достигне стойност от около 3715,0 милиона щатски долара. Този растеж отразява нарастващото внимание към устойчивите източници на протеини и възможностите, които насекомите предоставят.

Протеините от насекоми представляват ценна суровина, получена от ядливи насекоми, които могат да се използват в храната за животни, риби и домашни любимци. Този вид протеин има високо съдържание на хранителни вещества и се добива от разнообразни видове насекоми като щурци, скакалци, черни мухи и мравки. Въпреки че консумацията на насекоми може да звучи необичайно за мнозина, те играят важна роля в ежедневния прием на храна за над 2 милиарда души по света.

Протеини

Със своя високоценен протеинен състав насекомите са отличен източник на хранителни вещества. Възможностите за използването им са много широки: от храни за животни и домашни любимци, до храни за риби, а и хора. Важно е да се подчертае и тяхната устойчивост – насекомите се развиват ефективно и се нуждаят от минимални ресурси, което ги прави значим играч в борбата срещу продоволствените предизвикателства и климатичните промени.

Пропагандата в подкрепа на консумацията на насекоми и използването им като източник на протеин се задълбочава през последните години. Тази тенденция се позиционира в същата ниша с други важни кампании, като например пропагандата срещу пандемията от COVID-19 и ваксините. Въпреки че източниците и аргументите са различни, те често съвпадат и стимулират дискусията и осведомеността на обществото.

Европа също се отваря към потенциала на протеините от насекоми, както за фуражи, така и за храни. Макар и с по-бавни темпове, този регион проявява интерес към новите възможности, които предоставят насекомите. Илюстрациите на ядливи насекоми, използвани в пропагандните кампании, въпреки че може да звучат необичайно, илюстрират потенциала им.

Бъдеще

Насоката на Брюксел към разширяване на законодателството за използването на насекоми показва, че въпреки че пазарната ниша все още е малка, тази индустрия представлява перспективно бъдеще. Кръговата икономика и устойчивостта са ключови аспекти на тази нова индустрия, която може да допринесе за решаването на проблемите с климатичните промени и нарастващото население.

Въпреки тези предимства има и предизвикателства пред индустрията. Високата цена и ограничените производствени възможности са някои от факторите, ограничаващи растежа на пазара. Оптимизацията на производствените процеси и устройства за добив на протеин от насекоми е наложителна. Също така въпроси на алергични реакции и индивидуални чувствителности при консумацията на насекоми изискват допълнителни изследвания и информация.

Протеините от насекоми представляват бъдеще в областта на хранителната и фуражната индустрия. С увеличаването на световното население и нарастващите нужди от хранителни вещества насекомите се оказват полезен и устойчив източник на протеини. Въпреки предизвикателствата, със стимулиращото влияние на технологичния напредък и растящите инвестиции, пазарът на протеини от насекоми може да претърпи значителен растеж през следващите години.