0

П оливането е най-важната агротехническа процедура в грижата за растенията. Градинарите са особено внимателни към нея, особено тези, които отглеждат капризни прасковени дървета. Без редовно и правилно овлажняване на почвата е невъзможно да получите реколта - растенията ще изсъхнат и ще загинат.
Прасковата се полива от края на март до есента, включително летните месеци. Кореновата система на дървото отива на 20-60 см под земята.
Растението не понася преовлажняване, затова поливайте почвата, докато изсъхне.

Честота

Честотата на процедурата зависи от метеорологичните условия, сорта и възрастта на прасковата. Средно дървото се навлажнява веднъж на всеки 4-6 седмици. Прасковите, които са на възраст до една година, се поливат с от 5 до 10 литра вода, растенията от 2 до 5 години искат между 8 и 15 литра, а на тези на повече от 5 години изискват между 20 и 25 литра.


Някои градинари използват чешмяна или дъждовна вода за напояване, други от кладенец или резервоар. Важно е обаче да се знае, че водата от чешмата е филтрирана, но съдържа хлор, който е вреден за градинарството. Добре е течността за поливане да е богата на минерали, но излишъкът от микроелементи я прави неподходяща за напояване.

Качество

Водата от резервоар е по-малко подходяща за овлажняване на почвата, тъй като може да съдържа токсични отпадъци, химикали и други вредни съставки. Най-подходящият вариант е дъждът. Той е мек и с високо съдържание на естествен кислород. За да се запасите с дъждовна вода, на мястото се поставят железни или пластмасови бъчви и други контейнери.
Оптималната температура на водата за напояване на праскови е +22°C. Студената има отрицателен ефект върху кореновата система, особено ако поливате растението в горещ ден. Способността на дърветата да абсорбират хранителни вещества намалява.

Торене

Понякога градинарите комбинират поливането с торене. За целта е добре да се приготви запарка от дървесна пепел. В състава й влизат - 1 супена лъжица от пепелта се изсипва в 1 литър вряла вода и престоява 7 дни. След като разтворът се смеси с 10 литра вода, се изсипва в подготвените предварително дупки. Пепелта е богата на калий и фосфор, бързо се абсорбира и подобрява плододаването на прасковите. Също можете да добавите суха коприва, глухарче или невен към водата, оставете за 2-3 дни. Такъв продукт не само овлажнява почвата, но и го предпазва от вредители. Торът е органичен и не вреди на качеството на плодовете и околните растения.(

Методи

Има няколко метода за поливане - нормална, разпръскваща или течна горна превръзка.
Опитни градинари препоръчват да се добавя вода в подготвени канали или дупки, разположени на разстояние 20-30 см от дървото. Дълбочината на каналите е 30-50 см. След поливането дупките се поръсват с насипна пръст. Това е най-простият и най-често срещаният начин за овлажняване. Ако просто поливате дървото, без дупки, по-голямата част от водата и хранителните вещества няма да стигнат до корените. Особено ако процедурата се извършва в горещ ден, водата бързо се изпарява от почвената повърхност. Друг начин за поливане е поръсването. Водните капки се напръскват върху растението и попадат върху клоните, плодовете, листата. Има например система за импулсни пръскачки.
При нормално поръсване водата се подава на растенията на интервали от 2-3 дни. Предимството на метода е, че създава благоприятен микроклимат за узряване на плодовете.
Недостатъкът на разпръскващите механизми са високите финансови разходи за производство или закупуване. Също така такива машини не винаги са за мокри, тежки и глинести почви. Ето защо най-често градинарите използват конвенционално напояване в каналите.

Грешки

Често срещани грешки на начинаещи градинари е поливане със студена или вода от открити резервоари. Също така не се препоръчва да се овлажнява прасковата през деня, по-добре е да го направите рано сутрин, преди 9 часа или вечер след 20 часа.
Прасковите се засаждат в просторни и слънчеви райони, като се поддържа разстоянието между дърветата 2-3 метра. Разсадът се поставя в подготвена дупка, корените се изправят и поръсват с почва, след което се поливат обилно с топла и чиста вода. Едно растение отнема 1-2 кофи.
След поливане дървото трябва да се поръси със слой мулч - използвайте сено, дървени стърготини, пепел, торф, трева. Това ще предотврати изпаряването на водата от повърхността на почвата, влагата ще проникне дълбоко в корените.