0

Д унавски овощари започват да изкореняват градините си и се отказват от бизнеса с трайни насаждения, с който са се занимавали в продължение на 10-15 и повече години.

Това съобщи за "Телеграф" председателят на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари Николай Колев. Много от колегите му, които гледали череши, въобще не са прибирали реколтата и са оставили плодовете на дървото, защото изкупната цена е била толкова ниска, че не е можела да покрие разходите по събирането.

Двойни

„Реколтата беше добра, нямаше много дъждове и с малки изключения плодовете не се нацепиха, но цената бе ниска. Един килограм череши се изкупуваха за 70-80 стотинки и най-много за 1,30 лева, а на магазина струваха 3,50-4,50 лева. И всичко това при средно двойно по-високи разходи за торове, препарати за растителна защита, горива, вода, електричество, работна ръка спрямо миналата година“, обясни Колев.

Същата е ситуацията и с кайсиите, и с прасковите, които вече започват да се берат. Тези овошки се изкупуват по 0,80 – 1,20 лева за килограм и е абсолютен парадокс, че миналата година при по-ниски разходи за отглеждането им производителите са можели да реализират продукцията си на по-високи цени – с 30-40 стотинки повече.

На заплата

„Чува се, че и колегите с кайсиеви насаждения ще започнат да изкореняват градините си, щом приберат реколтата. Какво ще правят после ли? Ще дадат земята под аренда, ще си намерят работа със заплата 1000 – 1500 лева и ще изкарват повече и ще спят по-спокойно, отколкото ако се грижат за 50-100 декара трайни насаждения“, пресметнал е Колев.

Самият той от 12 години се грижи за насаждения с ябълки. Твърди, че и с тази овощна култура ситуацията не е по-различна. През всичките тези години изкупната цена във фабриките за преработка е 12 стотинки за килограм или 120 лева за тон, а разходите са нараснали в пъти. Очакванията са и тази година за реализацията на реколтата да се разчита на местния пазар, където изкупната цена няма да е по-висока от 0,45 лева за килограм.

Без фабрики

От друга страна, на територията на региона няма нито едно преработвателно предприятие, което да изкупува поне част от продукцията на дунавските овощари.

Съюзът обединява производители от Русенско и Силистренско , като площите с трайни насаждения на членуващите в него са 27 000 декара. Хората вече са се обезверили в дълго очакване на добра стратегия за развитие на овощарския бизнес в България. Смятат, че не е далеч времето, когато у нас ще се продават само вносни плодове.