0

А встрийските  овцевъди искат да защитят животните си от нападенията на вълци, което се случва често в някои области на страната, особено в Източен Тирол. За целта са конструирани електрически нашийници, снабдени с акумулаторна батерия. Нашийниците излъчват електрически удар при нападение от вълк. Това трябва да накара вълците да избягват напълно овцете в дългосрочен план, съобщава Козевъд и Овцевъд.

Платно

Яката е изработена от платно, през което протича електрически ток. Електрическият удар за вълка трябва да има силата на ток, преминаващ по електрическа ограда, обяснява изобретателят Майкъл Едер от Лиенц. Ако има атака, без значение какъв е  хищникът, се задейства електрически удар. Целта е  да се накара вълкът да свърже мириса от овцата с много лошо преживяване. Това има за цел да изплаши вълците в дългосрочен план.

Папийонки

Овцете трудно могат да се наелектризират една друга. Устройството е безвредно и за туристи или други хора, които влизат в контакт с овцете. Ако възникне токов удар, болката е управляема.

Предстои експериментирането на тази яка преди масовото й използване. Така че гответе се в скоро време да виждате по ливадите овце с “папийонки”.