0

Е сента чука на вратата и е време да завъдим жасмин. Именно през октомври е подходящо време да засадите прекрасното цвете, съобщиха градинари пред „Телеграф“. Месец по-рано можем да го завъдим чрез резници. Експертите дадоха ценни съвети как да го размножим, засадим и отглеждаме.

Процедура

Процедурата по размножаването чрез резници не е трудна, но трябва да знаете някои тънкости, допълниха растениевъдите. Трябва внимателно да отрежете зелено клонче от стъблото на жасмина и да го потопите в буркан с вода. Важно е да направите разреза точно над възлите. Това ще гарантира, че кълновете ще придобият сила да пораснат. Поставете буркана с резницата до прозорец, като пряката светлина, която трябва да поучава, е поне 4 часа всеки ден. След месец ще бъде готова за засаждане.

Засаждане

Резницата трябва да се постави на дълбочина около 10 сантиметра и да се покрие със субстрат и наторена почва, без да се притиска, съветват експерти. Растението е и пълзящо и в случай, че е в саксия, е хубаво да му осигурите телчица, увита в желана форма, около която да се захване.

Особености

Като всяко растение и жасминът си има особености при отглеждането. Задължително трябва да е на светло, да е с добър дренаж и да се наторява веднъж месечно през лятото. Почвата му трябва винаги да е леко влажна. През зимата температурата, при която се отглежда, трябва да е под 10 градуса. Затова може да го изнесете на балкона, когато дойде ноември. Запомнете обаче, че трябва да внимавате да не измръзне. Може да добавите кокосови влакна и мъничко пясък към почвата му, допълниха експертите.

Видове

Когато става дума за жасмин, всъщност се има предвид цял род растения с повече от 200 вида. Те са храстовидни или увивни с приятен характерен аромат. Жасминът е известен с това, че много обича светлина. Един от най-често срещаните видове жасмин в саксии е Jasminum Polianthum, който е особено ароматен през нощта, обясниха растениевъди.

Подрязвайте само старите клончета

Два пъти в годината е хубаво да подрязвате старите и изсъхнали клончета на жасмина. Подрязвайте само тези, които няма вече да цъфнат, съветват градинари. Изключително важно е да спазите подходящите моменти за процедурата, допълниха те. Подрязването се прави в края на зимата, след замръзване и преди началото на вегетационния период, подчертаха експертите. Важно е да дезинфекцирате ножицата, преди да пристъпите към действие, допълниха те. Освен старите клонки може да премахнете внимателно и тези, които стърчат в нежелана посока, както и стъбълцата, растящи навътре, които предразполагат заплитане.

Жълтите листа са от преполиване

Ако вашият жасмин има жълти листа, това най-вероятно е защото го поливате твърде много или защото субстратът не предлага достатъчно дренаж. Ако случаят е такъв, разпределете рисковете или го трансплантирайте, като подготвите смес с по-добър дренаж. Може също да се случи да му липсват хранителни вещества, които трябва да си осигурите с тор за цъфтящи растения.

 

Чаят подсилва имунитета

Чаят от жасмин подсилва имунната система, твърдят експерти. Освен това изследване, проведено в Китай и официално публикувано през 2004 година в местните медии, показало, че чаят с жасмин понижава риска от инсулт. Други казват, че той подобрява настроението и дори се препоръчва като лекарство срещу безсъние. Подходящ е за хора с диабет тип 2. но не пийте повече от 2 чаши на ден, защото може да повиши кръвното налягане. При всички случаи, ако решите да го консумирате с лечебна цел, консултирайте се за всеки случай с лекар, изтъкнаха растениевъди.