0

М ного фермери са изправени пред заплахата от фалити. Разорението дебне малки и средни стопани. Ако не се удължи забраната за внос от Украйна, която да защити европейските производители, стопаните са готови на всичко да защитят стопанствата си.

За това предупреди Илия Проданов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), пред „Телеграф“ седмица преди да изтече забраната за импорт на зърно и други храни от Украйна.

Реколта

Илия Проданов обясни, че складовете ще бъдат почти на 98% пълни, след като приключи прибирането на реколтата със слънчоглед и царевица. От миналата жътва са останали 1,5 млн. т пшеница и въпреки че тази година пшеницата е по-малко от миналата година, ожънатите количества възлизат на 6,5 млн. тона, което е 4 пъти повече от това, което потребява страната - около 1,5 млн. т жито. Качеството е добро, включително и на зърното с хлебопекарни качества. Продоволствената сигурност на страната е осигурена, но проблемът с пазарите остава, въпреки че част от старото зърно стопаните са успели да го реализират, каза той.

Черното семе

Въпреки оплакванията на Яне Янев от асоциацията на производителите на масла, че колегите му остават без суровина и фабриките им ще затворят врати, се оказа, че от миналата реколта е останал български слънчоглед, който в момента възлиза на 900 хил. тона. „Това са спекулативни информации, които целят да окажат натиск върху българското правителство, за да изкара държавата от петте държави, които искат забрана за внос от Украйна. Изключително некоректно е такова изявление, има български слънчоглед достатъчно“, коментира Илия Проданов.

Лоши сценарии

Зърнопроизводителят разказа, че в момента жътвата на черното семе е започнала в райони, където е имало малка влага и не могат да се направят прогнози за цялата стана.

Определено не зная дали добивите ще бъдат над 200 кг среден добив на дка, защото в някои региони жънат 50-60-100 кг от дка, в други стигат до 120-130 кг от дка, но се очакват и над 200, като 230-240 кг от дка са добивите при добра година за черното семе.

Той коментира, че в момента с цените на слънчогледа - 84 ст. на кг, стопаните не могат да си покрият разходите. „200 лева е разходът за производството на черното семе от дка, като добавим рентата, производството се оскъпява допълнително. В момента напрежението в сектора е огромно, в последните 15 дни чух стотици телефонни обаждания от колегите, прогнози за лоши сценарии, хората се страхуват от фалити, сподели тревогите на стопаните Проданов.

Но фалити тази година ще има, заплашени са и малки, и средни стопанства. Разходите скочиха страшно много, цените на тора отново се вдигнаха. Себестойността на нашето производство хвърчи нагоре заради невижданите увеличения на горивата, семена, препарати, обясни Илия Проданов.