0

Г ерманската бира се произвежда с български хмел. Това стана ясно от думите на заместник-министър Таня Георгиева. Тя уточни, че хмелът се отглежда основно в региона на Велинград, като за тази година декларираните площи са около 430 дка, от които 100 дка са нови насаждения и все още не са започнали плододаване. Част от произведеното количество хмел се реализира на българският пазар, а количествата, които се изнасят, отиват основно към Сърбия и Германия, обясни Георгиева, цитирана от sinor.bg.

Индустрия

За Министерство на земеделието и храните пивоварната индустрия е важен партньор в агроханителната верига, изтъкна Георгиева, която присъства на откриването на първия завършен етап от изграждането на соларен парк в пивоварна в Хасково. Тя уточни, че от една страна е сътрудничеството, което има със земеделските производители, осигуряващи суровината. От друга страна е моделът на кръгова икономика, който е важен на национално и европейско ниво и се базира на идеята за свеждане до минимум на отпадъците в производството и използване на повече биобазирани продукти за изработката на крайния продукт за потребителите. В случая, основния страничен продукт от производството на бира, пивоварната каша, традиционно се оползотворява от животновъдите при храненето на животните.

Заместник-министърът съобщи, че в страната ни се отглеждат две основни култури, които се използват за производството на пиво, които са хмел и ечемик. И при двете добивите са отлични.

Количества

„По отношение на ечемика, тази година площите достигат 138 хил. дка, а произведеното количество е 730 хил. тона, при среден добив от 569 кг/дка“, каза заместник-министърът. Тя разясни, че основният и най-предпочитан сорт за пивоварната индустрия е „Типи“, като се употребяват около 80 хил. тона. „Важно е да отбележим, че за реколта 2023 година окончателните резултати показват, че качеството на добития ечемик отговаря на високите изисквания и стандарти за производство на пиво. Това подчертава още веднъж важността на пивоварната индустрия за земеделците, които отглеждат зърно“, категорична беше тя.

Заместник-министърът коментира, че сътрудничеството между предприемачи, изпълнителна власт и общините е пътят, по който успешно може да се реализира всяка инвестиция.

На откриването на соларния парк присъстваха още заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Георгиева, кметът на Хасково Станислав Дечев.

Над 200 учени за кехлибарения еликсир

Над 200 учени от целия свят са доказали полезните свойства на бирата в умерени количества. Толкова е броят на научните статии, базирани на медицински проучвания и клинични изпитвания в полза на кехлибарения еликсир, обявиха от съюза на пивоварите в България.

Според анализите общото съдържание на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл. Учените са категорични, че тези съединения имат антиоксидантно действие – неутрализират свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно въздействие върху кожата, подобряват метаболизма и пр.

Пивото обаче може да бъде част от здравословния начин на живот, само ако се консумира отговорно, подчертаха от Съюза на пивоварите.

По данни на НСИ, в типичния бирен сезон между месеците април и септември, потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.

Съвременното производство на пенливата напитка се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, така и на съвременните достижения на науката. Този подход спомага не само за впечатляващото разнообразие от хиляди марки бири, но и за все по-целенасоченото създаване на специални безглутенови бири, пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества.