0

У верете се, че все още можете да готвите за семейството си дори по време на дългосрочно прекъсване на електричеството, като се научите как да използвате алтернативни методи за готвене като печката ракета или слънчевата печка, пише Зоу Скай от naturalnews.com. Ето и няколко начина да си приготвите храни, да си сварите кафе, яйца или чай без електричество, съветва тя. Първото е печка с печка с алкохол. Печките с алкохол са прости и можете да направите импровизирана, като използвате обикновени предмети като здрава метална кутия, пълна с високоустойчив алкохол или просто спирт. Освен това се нуждае от поддържаща система, която е поставена над кутията, за да можете да готвите.

За да изключите печката с алкохол, поставете върху нея капак, за да я задушите.

Скара

Има два основни типа скари: скари на дървени въглища и газови скари.

Скарата на дървени въглища е метална вана, в която стоят въглените, така че можете да готвите храната си на скарата върху нея. Ако нямате дървени въглища, можете да използвате друга биомаса като гориво.

Скарите на дървени въглища са по-мръсни, отнема им известно време, за да се загреят и регулирането на температурата може да отнеме известно време.

Междувременно скарата с газ използва газ като пропан. Този тип скара може да е по-лесна за работа, тъй като работи като печката във вашата кухня. Скарите на газ загряват бързо, по-чисти са и са по-лесни за използване.

Газовите скари също се охлаждат по-бързо и температурата се контролира по-лесно. Но те също са по-скъпи, не са толкова преносими и се нуждаят от резервоар за гориво.

Земна пещ

Използвайте земна пещ, ако готвите нещо голямо или бавно за определен период от време.

Състои се от дупка в земята с горещи въглища или камъни, облицовани по дъното. След това поставяте слой зелена растителност върху източника на топлината, след него поставяте храната, след това още зелена растителност. И след това всичко се покрива с пръст или пясък.

Въглищата и почвата помагат за приготвянето на храната в земната пещ, докато парата, създадена от зелената растителност, се улавя във вътрешността на пещта.

В огнището, след като запалите огън, можете да готвите храна на клечки, върху решетки или в съдове за готвене или дори директно върху въглищата.

Горещите извори

Готвенето в горещ извор може да изглежда необичайно, но когато се случи бедствие, трябва да се научите как да се адаптирате към всяка ситуация, пред която сте изправени.

Горещите извори често могат да достигнат температури от 120 оF (48,89 оС) и повече. Ако са достатъчно горещи, можете да поставите съдовете за готвене в плитката част на горещия извор, за да приготвите храна.

Бъдете внимателни, когато готвите в горещ извор, тъй като температурите им могат да варират много бързо от топло до парещо горещо. Котелът на Кели е друг тип на печката ракета, която е по-гъвкава, тъй като има комин, който може да бъде премахнат от основата.

Коминът играе и ролята на чайник, в който водата може да заври много бързо, когато се постави върху основата. След като водата заври, можете да премахнете комина и да използвате различни аксесоари, за да готвите върху основата.

Печката ракета

Печката ракета има много прост дизайн, но е високоефективна и може да е по-гореща от един обикновен лагерен огън, така че да затопляте храната си по-бързо и да произвеждате по-малко дим.

Печката ракета има две части: коляно към основата и комин. Подавате биомаса през коляното и огънят се издига нагоре през комина.

Той изтегля допълнително кислород от коляното, докато топлината се повишава, което позволява на огъня да гори по-горещо.

Опушване

Технически опушването не е готвене, но може да помогне за запазването и приготвянето на храната за консумация.

Вместо да се готви при високи температури, храната се подлага на ниски температури и на дим за дълго време. Той изсушава храната и й придава защитно покритие, което помага за предотвратяване на растежа на бактериите.

За да подготвите месото за опушване, го нарежете на тънки ивици и го окачете над източник на топлина.

Слънчева

Слънчевата готварска печка използва съвременни материали, за да можете да готвите със силата на слънцето. Има много различни дизайни на соларните готварски печки и всички те използват един и същ принцип на фокусиране на слънчевата светлина върху малка площ, на която ще се готви храната.

Гърнето за чай

Ако имате няколко свещи, можете да запалите една шепа от тях, за да имате достатъчно топлина за приготвянето на храната.

Създайте гърнето за чай със свещи, като поставите една саксия от теракота над запалените свещи. Гърнето ще абсорбира много топлина и вътрешността му ще стане много гореща.

Кюмбе

Пещта на дърва гори дърва, така че ако планирате да използвате такава, ще ви трябват много нацепени дърва или източник на дърва за огрев близо до дома ви.

Тази печка може да се използва и на закрито, но трябва да я използвате в стая с подходяща вентилация. Печката на дърва също може да ви помогне да стане топло в помещението при студено време.

Уверете се, че ще имате достъп до поне два до три метода на готвене според този списък, за да можете да готвите дори при прекъсването на електричеството.

Печката на скитника се прави от метална кутия

Печката скитник е друга лесна опция от „Направи си сам“, ако искате да сготвите бързо. Всичко, от което се нуждаете, е кутия с няколко дупки в нея.

Следвайте стъпките, описани по-долу, за да си направите печка за скитник:

Намерете празна кутия за супа.

Използвайте острия край на отварачката за бутилки или друг остър инструмент, за да пробиете няколко дупки около основата и около горния ръб на консервата.

Изрежете отвор, подобен на врата, към дъното на кутията, за да можете да подавате горивото през него.

Тъй като алуминиевите кутии се предлагат в различни размери, можете да си направите малка, средна или голяма печка за скитник.

Павел Павлов