0

И рландия иска да наеме български фермери за 7 бона месечна заплата, показа проучване на „Телеграф“. В момента се търсят работници за доене и хранене на крави и свине. Сред най-скъпоплатените позиции за българи в чужбина са и тези за градинари и склададжии в Германия и Холандия.

Оферти

Сред офертите са заплати от 7000 лв. на месец за работници в модерна кравеферма в Ирландия. Кандидатите трябва да имат шофьорска книжка, да могат да управляват трактор и да имат добро ниво на английски език. Сред задълженията са доене и хранене на добитъка. Изискване е работниците да имат предишен опит в отглеждането на животни. С предимство ще бъдат назначени кадрите с образование в сферата на селското стопанство, уточняват собствениците на ферми. Средно на седмица се работи между 45 и 48 часа. Дават се 30 дни платен отпуск годишно. Същите са условията и за кандидат-работници в свинеферма отново в Ирландия. Базата разполага с модерно машинно оборудване, максимално оптимизиран работен процес и отлични условия за отглеждане на животни, рекламират работодателите. Търсят се и работници за птицеферми. Най-много са предложенията за работа на склададжии в Германия и Холандия. Заплаща се на час, като надницата е 12 евро. Работата е на три смени. За между 11 и 13 евро на час можете да бъдете назначени и като работник в производствена фабрика в Германия.

Сравнение

За сравнение фермерите у нас получават най-много 1000 лв. заплата, показа проверка на „Телеграф“. В момента се търсят работници за стопанства с крави, като предлаганата заплата е 900 лв. Свободните позиции у нас са за персонал, който да се грижи за животните, да ги храни, дои и ако се наложи, да им дава лекарства. Като бонус българските собственици на ферми осигуряват квартира на служителите си. Няма специални изисквания за образование. Повечето работодатели назначават на постоянен трудов договор. Търсят се работници за кравеферми за села край София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Карлово, Хасково, Добрич, Ямбол, Кюстендил и др.

Отсега започна и набирането на персонал за летните курорти, като сред най-търсените са работниците в озеленяването. В южните ни ваканционни комплекси градинарите, които се грижат за зелените площи и цветята, взимат по 900 лв. месечно плюс осигурен безплатен транспорт до работното място, храна и квартира. За сравнение градинар в Нидерландия получава по 12,45 евро бруто на час, като седмично се работи до 50 часа.

Тест

За разлика от повечето български работодатели колегите им в чужбина допълнително описват условията за извънреден труд още в обявите за набиране на персонал. За градинари например след 37 отработени часа през седмицата работниците получават допълнително 130% от договорената надница за

по-високи заплати, но и завишени изисквания има, ако сте кандидат за фермер, градинар или склададжия в чужбина. За да са сигурни, че ще се справите със задълженията си, работодателите от Ирландия, Германия и Холандия провеждат предварителен практически изпит с кандидат-персонала. Понякога има и няколко дни изпитателен срок. Най-важното изискване от всички е говоренето на чужд език. Има работодатели, които дори посочват нивата на владеене, които са задължително условие, за да започнете при тях. За Германия не може да кандидатствате само с английски, задължително трябва да знаете и немски език. Изпитът се провежда по телефона и ако не ви одобрят по време на този предварителен разговор, изобщо няма да ви допуснат до следващите нива, за да постъпите на работа. Някои шефове осигуряват жилище и плащат наема на служителите си, какъвто е случаят с предложенията за Ирландия и Холандия. В Германия само ще ви намерят квартира, като разноските по нея са за сметка на служителя.

Глезят пушачите с безплатен тютюн

Безплатен тютюн на пушачите осигуряват някои работодатели в земеделски ферми в Австрия. Освен с пари за наем, транспорт до работата и допълнителни бонуси за добре свършена работа, берачите на домати получават безплатно всеки ден и различни глезотии като кафе, безалкохолни напитки, тютюн. Освен това обядът им е безплатен, както и интернетът в квартирата. Специално за нашенци има и сателит с български програми. Работниците взимат 2542 евро месечна заплата. Работата е в земеделска ферма и се състои в пакетиране и бране на домати, главно в оранжерии.

Плащат им 700 лв., без да работят

По 700 лв. взимат берачите на домати извън сезона, без изобщо да работят. Парите се дават от австрийски работодател в месеците, когато работниците са в България. Парите са, за да се гарантира, че хората ще се върнат на работа и през следващия сезон. Превеждат се ежемесечно по банков път. За целта се подписва договор, който се превежда и на български език от заклет преводач. В момента точно за берачи на домати има все още свободни места, като срокът за кандидатстване е до средата на месеца. Заминава се за Австрия на 20 февруари.