0

Н ационалният демоцентър за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в Пловдив вече е отворен за фермерите и малките и средните предприятия, съобщиха организаторите. Центърът, който е позициониран в Института по зеленчукови

култури (ИЗК) „Марица“, бе официално открит от Светлана Боянова, основател на АгроХъб.БГ и председател на Институт за агростратегии и иновации, проф. д-р Даниела Ганева, доц. д-р Иванка Тринговска, ръководители на ИЗК „Марица“, и проф. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия.

Достъп

Демоцентърът е първата от 16 демонстрационни точки, които се изграждат на територията на България в рамките на финансирания по програма “Цифрова Европа” проект AgroDigiRisе с фокус прецизно земеделие, за който „Телеграф“ вече писа. Тези точки ще бъдат разположени на открити площи, в земеделски и лозарски стопанства. Целта на консорциума от 14 партньорски организации е развиване потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп до

технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация. 

В центровете ще се предоставя напълно безплатно на фермерите и малките и средните предприятия услугата тестване преди инвестиране. По проекта ще се провеждат обучения за цифрови технологии, демонстрации, тествания, конкретно отношение към всеки производител, предоставяне на информация за финансирания и консултации за реализация на продукцията, посочи Светлана Боянова. 

Картофи

ИЗК “Марица” е единственият център у нас, в който се извършва научна, научноекспериментална и обслужваща дейност във връзка със селекцията на зеленчукови култури и картофи, подчерта директорът на института проф. Даниела Ганева. Извършва се сортоподдържане и семепроизводство. По думите й чрез проекта ще се подпомогнат

земеделските производители да получават повече и по-качествена продукция, да намалят разхода на ръчния труд и да станат по-печеливши.

В рамките на проекта е преобразена 50-годишна оранжерия в ИЗК „Марица“, ползвана интензивно за част от селекцията на български сортове домати на института. Изградените модернизации обаче са изисквали при всяка една дейност намесата на човек. В момента тя е напълно автоматизирана чрез сензори, чрез които се извършва прецизно напояване, хранене и климат контрол, обясни Ивайло Енев, изпълнителен директор на технологичната компания, която преобрази оранжерията в последните месеци.