0

К метове от различни страни в ЕС, където се отглеждат насаждения за добиване на етерични масла, се обединяват в асоциация. Целта е да се противопоставят на идеите на Брюксел, който отдавна крои планове да замени етеричните масла със синтетични. Инициатор на обединението е французинът Жером Вио, който наскоро прати покана за присъединяване към сдружението и на кмета на Павел баня Иса Бесоолу.

Положителен отговор

И Павел баня се присъединява към Асоциацията на кметовете в защита на етеричните масла, съобщи в края на седмицата онлайн изданието казанлък.ком.

След като получи от своя колега Жером Вио покана за участие в Асоциация на кметовете на европейските градове, в чиито региони се произвеждат етерични масла, кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу изпрати своя положителен отговор. Така Павел баня също се присъединява към другите европейски населени места, в които се отглеждат или произвеждат етеричномаслени култури и масла и които искат да защитят производството си.

Поминък

„За Павел баня розите, лавандулата и другите такива култури са поминък, който години наред служи както за препитание на населението, така също за развитие на икономиката и туризма в региона. Като кмет ще направя всички по силите си да запазим розите, розовото си масло и останалите етеричномаслени култури и произвежданите от тях масла. Векове наред розата е помагала на нас - хората от долината, да живеем, давала ни е хляб и днес явно е дошло времето и ние да се погрижим за нея, като с общи усилия защитим производството на етерични масла”, заяви кметът на Павел баня Иса Бесоолу.

12 хил.дка

„На територията на община Павел баня има над 12 000 дка насаждения с рози и лавандула, 12 розоварни и десетки производители и преработватели на етеричномаслени култури. Хиляди са заетите на полето по време на кампаниите по прибиране на цветовете. В Павел баня се намира най-старата розоварна в България - тази в с. Търничени. Няма как да позволим всичко това да бъде заличено за един миг”, категоричен бе градоначалникът.

Грас

Чрез писмото си до Иса Бесоолу кметът на гр. Грас, Франция, г-н Жером Вио информира за намерението на Европейският съюз (ЕС) да преразгледа политиката си за химическите субстанции като част от своята стратегия, което ще се отрази и застраши дейността на много европейски производители и преработватели на етеричномаслени култури и масла.

Павелбанският кмет ще започне да информира местните производители на етерични масла, за да се реши какво точно ще се прави по темата.

Сигнал

Припомняме ви, че първа за намеренията на Брюксел сигнализира кметът на Казанлък Галина Стоянова в интервю за агенция Фокус. След сигнала й евродепутатът Андрей Новаков се зае да направи проверка, като обяви, че планира организирането на изложение в Европейския парламент в защита на розововото масло.