0

А ко имате двор и отглеждате кокошки, пускането на пернатите да кълват на воля може да ви спести доста разходи през топлите месеци.

Тревата може да достигне 30, дори 50% от менюто на птиците.

Ако пернатите обаче са ограничени да се разхождат в точно определен периметър, те много бързо ще опасат всички растения в достъпната за тях площ и ще извадят всички червейчета и буболечки, спотайващи се в повърхностния слой на почвата. В тези случаи за храна те отново ще разчитат основно на стопанина си. Можете да решите проблема, като им давате окосена трева. Тогава обаче възниква друг проблем – кои билки са опасни за птиците? Ако не сте сигурни в това, придържайте се към правилото, че това, което е ядливо за човека, става и за храна за кокошките. Има и друго правило – ако не познавате дадена билка, не я давайте на пернатите.

Предпочитания

Тези птици предпочитат детелина, люцерна, ливадна трева и копър. Има няколко други билки, които също им се отразяват отлично. Повечето билки, които използваме в кухнята, са полезни и за кокошките. Независимо по какъв начин ще ги включите в храненето им, може значително да подобрите здравето им. Подобно на тревата и плевелите, билките са истински зелени лакомства за пернатите. Всяко едно от тях по свой избор ще изяде толкова, от колкото има нужда.

Листата и цветовете на лавандулата са любими на кокошките. Ароматът на това растение действа релаксиращо, подобрява циркулацията на кръвта и играе ролята на инсектицид. Това го прави полезно за кокошките носачки и петлите. Може да го използвате за постелята.

Аромат

Може да използвате различните разновидности на ментата. Всяка една от тях има приятен аромат, който освен това отблъсква гризачите. Добавете листа мента в кокошарника и ще подобрите здравето на пилетата. Известно е, че тази билка понижава телесната температура на хората и животните. Добавена към студена вода през лятото, тя помага на пернатите да се охладят.

Ментата освен това е лесна за отглеждане и се разпространява бързо. Препоръчваме ви да я засадите по периметъра на кокошарника, тъй като така ще създадете естествена бариера срещу мишки.

Магданозът е любим на кокошките. Те ще го изядат със стеблата, както си расте в градината. Магданозът е богат източник на полезни хранителни вещества, сред които витамини А, В, С, Е и К, както и калций, желязо, магнезий, селен и цинк. Той е полезен за кръвоносните съдове и стимулира снасянето на яйца. Добра идея е да добавете натрошени сухи листа магданоз към храната на кокошките.

Риган

Дълго време риганът представлява обект на интерес за птицевъдната индустрия поради своите естествени антибиотични свойства. Смята се, че той се бори с кокцидиозата, салмонелата, инфекциозния бронхит, птичия грип и Е. coli. Дали това е така, никой не може да ви каже със сигурност. И половината да е истина, си заслужава да включите ригана в менюто на кокошките, защото те го харесват.

Риганът съдържа много витамини, сред които Е и К, а също така калций и антиоксиданти. Той укрепва имунната система и респираторното здраве.

Градинският чай е билка, която си заслужава да добавяте към фуража на пилетата. Той е богат на антиоксиданти и витамини и е предназначен за борба със салмонела и други заболявания.

Не давайте зелени картофи и цвекло

Има няколко храни, които не бива да се дават на кокошките, защото ще им причинят проблеми, а някои направо ще ги убият.

На кокошките не бива да се дава солена риба. Забранени са всякакви солени и сладки храни, в това число и шоколад. Причината е, че стомашно-чревният тракт на пилето не е създаден да смила подобни храни. Маслото също трябва да се избягва, защото пилешкият организъм не е в състояние да преработва мазнините. Млякото също е забранено както в чист вид, така и като разтвор за накисване на крекери или хляб. Покълналите и зелени картофи съдържат големи количества от алкалоида соланин, който може да натрови пернатите. Ако давате картофи на кокошките, то те трябва да са сварени и смачкани. Даването на цвекло също трябва да се избягва. То няма да убие птиците, но може да им причини тежка и дълга диария. Суровите яйца също трябва да се избягват за храна на кокошките, защото могат да доведат до канибализъм. Но е добре да им давате смлени и препечени на фурна яйчени черупки, за да им осигурите калций. Суровият ориз също не става за храна на птиците, защото ще им причини храносмилателни проблеми.