0

М ного малък дрон, наречен Pats-X, се движи в оранжерии и е в състояние да идентифицира наличието на летящи насекоми, вредни за културите, и да ги елиминира, като ги нарязва с роторите си. Това е иновация, все още във фаза на тестване, която може да бъде полезна срещу много насекоми, като Tuta absoluta, съобщава италианското издание agronotizie. Намаляването на броя на разрешените активни вещества и все по-строгите ограничения върху тяхната употреба поставят фермерите в сериозни затруднения, особено тези, които работят в оранжерии, където условията на околната среда могат да благоприятстват развитието на големи популации от вредни насекоми.

Pats е нидерландски стартъп, базиран в Хага – дом на оранжерийното производство – който е разработил система за механично премахване на вредни насекоми в защитени култури. Системата се състои от две части: Pats-C, което е сензор, с помощта на който в оранжерията се осигурява постоянно наблюдение на насекомите в полета, и Pats-X, малък дрон, способен да прихваща нежелани гости и да ги елиминира, като ги нарязва с лопатките на роторите си.

Следи

Pats-C е инсталиран вътре в оранжерията и следи чрез използването на електромагнитни вълни в инфрачервения диапазон полета на всички насекоми, независимо дали са полезни или вредни. Така събраната информация се обработва от софтуер, способен да идентифицира отделни видове въз основа на техния размер и характерни траектории на летенето. Силната страна, подчертана от основателите на стартъпа, е, че методът позволява наличието на вредни насекоми да се идентифицира рано и да се елиминира механично, без използването на продукти за растителна защита и без да се причиняват щети на добрите насекоми като земните пчели.