Д жакруфът е вид хлебно дърво, което дава най-големите плодове на планетата.
Отглежда се от векове, но едва сега привлече вниманието на големите компании от хранителната индустрия и на потребителите, пише agriculturedive.com.
Хлебното дърво расте в тропическия климат на Южна Азия и се среща в Индия, Филипините, Малайзия и Китай. Отскоро се отглежда и в Австралия, Хавай и Бразилия. Дървото дава най-големия плод в света, който често достига 55 кг тегло и 90 см дължина.
Зрелият плод е сладък и жълт на цвят и прилича на кръстоска между банан и ананас. Зеленият плод обаче привлича вниманието на компаниите от хранителната промишленост. Той е леко сладък, но по-важното е, че съдържа фибри и е месест с текстура, близка до дърпано месо. Богат е на протеин, калий и витамини А и С.
Алтернатива
С популяризирането на веганството и вегетарианството алтернативите на месото стават все по-търсени. Джакфрутът е на гребена на вълната. Отрицателната реакция срещу ултрапреработените вегански храни също дава предимство на джакфрута. За разлика от много масови пакетирани продукти на растителна основа, потребителите могат да си купят консервиран джакфрут и да го използват вместо дърпано свинско в сандвичи и такос, овкусявайки го с барбекю сос.
Предимства
Джакфрутът има и други предимства. Той е по-екологична алтернатива на месото, но плюсовете не свър.шват дотук. Самото дърво изолира въглерода а кореновата му система предотвратява ерозията на почвата. То е многогодишно растение, което може да даде стотици плодове в продължение на целия си живот. Дървото се отглежда лесно и е устойчиво на вредители, заболявания, високи температури и суша.