0

И стински бум на търсенето на кокошки на животинския пазар край Благоевград видя „Телеграф“. Няма и следа от агнета и ярета, макар че Великден е след по-малко от месец. Причината е скъпата цена на яйцата, които в някои магазини се предлагат вече по 60-70 ст. бройката. Затова и отрано тържището се оглася от кудкудякане, а не от блеене. Просто други животни за продажба няма. На три-четири сергии стоят фермери, които отглеждат птиците, докато навалицата се увеличава все повече и повече. И никой не пита ни за агнета, ни за ярета, а само за кокошки.

Избиват се

„Има много голямо търсене, допреди година нямаше такъв интерес. Кокошките носачки ги продавам по 12 лева бройката, моите са по-стари, но въпреки това се избиват за тях. Вземат ги най-вече хора от съседните на града села и от крайните квартали, които имат дворове. Грижа се за около 1000 птици в Кюстендил”, обясни животновъд на средна възраст. Обикаля Благоевград, Кресна, Разлог, навсякъде, където има такива тържища за животни. А се купуват навсякъде птиците, които продава. Има глад за кокошки навсякъде. Мъжът признава, че никак не е лесен този занаят, но от 25 години все това върши.

Грижи

Кокошките искат много грижи, да ги нахраниш, да ги напоиш, да ги лекуваш, че страдат от много болести. Всичко поскъпнало в последните години, фуражите стрували по 60 стотинки за килограм, а сега килограмът излиза по 1,20 лева. Всичко в цените е по две.

Почти двойно

Птиците стрували по 6-7 лева, но вече са по 12 лева за бройка, а някъде ги продават и по-скъпо заради голямото търсене. Той твърди, че човек може да се препитава с отглеждане на кокошки, но не и да разчита на работници, на които да плаща заплати. Тогава сметката няма да излезе. Още повече това важи за него, тъй като е дребен фермер, който не е получил и стотинка подкрепа от държавата.

„Всеки ден съм край тях, не може да ги оставиш за повече от 2-3 часа. Къде храна да притуриш, къде вода да доналееш. Съвсем сам ги гледам, оплака се той.

Зависи от големината

При яйца от 20 стотинки бройката много слабо вървеше търговията с птици. Но поскъпнаха яйцата драстично – при мен са от 30 до 45 стотинки бройката, цената зависи от големината. Всичко това отпуши алъш-вериша с моите кокошки”, казва още кюстендилският фермер.

Бели и червени

До него стоката си хвали 78-годишният Кирил Антов от град Дупница. В кафезите има десетки бели и червени кокошки, още толкова се чуват от багажника на колата му. „Вижте ги, вижте ги. Ярки като пуканки, здрави и хубави, за чудо и приказ са! Не се чудете, а купете, че да не плачете в магазина от цените на яйцата”, с тези думи привлича клиенти опитният фермер. Но няма нужда от реклама. То така и така опашката е факт. Млад мъж поразбутва тълпата, за да си запази стоката – 10 бели и 10 червени кокошки. След това хуква към колата си, за да вземе пари и да плати. Прави впечатление и друго. Има приказка, че на пазар, ако не се пазариш, все едно не си на пазар. А тук никой не обелва дума, че му е скъпо. Ярките вървят по 15 лева бройката и се харчат като хляб.

„За да се занимаваш с такова нещо, нужно е да имаш душа и сърце. Само с мерак може да стопанисваш животни. Да ги познаваш, да знаеш какво искат, как се лекуват. Че има много болести по тях“.

Не помни

„Аз без друго мога, но без пилета не мога. Грижа се за 20 000-30 000 птици всяка година. Видя ли празни помещенията, сърцето ме стяга”, разказва възрастният фермер. Той разчита на подкрепата на семейството си. Споделя, че е много трудно с работната ръка. Не се намират хем работливи, хем честни работници. Такова чудо – да се търсят толкова много кокошки носачки не помни. Но разбира хората, които искат сами да отглеждат тези птици, за да им излизат яйцата по 60-70 стотинки в магазините. „Всеки, който има място за кокошки, гледа да се уреди и да си купи. Няма нищо по-хубаво от домашното ядене – яйца, мляко, месо, сирене, кашкавал. От мен да го знаете”, твърди бай Кирил.

До 15 може на балкона

На фермерите не им се вярва, че има хора, които са готови да гледат кокошки и на терасите си. Приемат с усмивка тези приказки. Но признават, че и веранда е достатъчна за носачки. Те са категорични, че само на площ от пет квадратни метра може да живеят спокойно между 10 и 15 птици. „Най-добре е в двор край къща да се гледат. Но се изисква също много дисциплина от този, който е стопанин на кокошките. Трябва да им направи хранилки, да им осигури поилки. Да ги прибира задължително вечер в кокошарника. Да са затворени, че да не станат жертва на някой хищник”, съветват животновъдите. Проблем за кокошките по дворовете са болестите, които могат да се принесат от гълъби и от врабчета. Докато във фермите е ограничен достъпът на тези птици.