0

П рез повечето дни от следващия седемдневен период (18.10.-24.10. 2024 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от температури под климатичните норми за втората половина на октомври според Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ. През периода валежи със стопанско значение не се очакват и в по-голямата част от южните райони засушаването ще се задълбочава, което допълнително ще забави провеждането на сезонните почвообработки.

Слоеве

В част от северозападните, централните и североизточните райони падналите валежи през първото и началото на второто десетдневие на октомври са между 20-40l/m², подобриха се влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. На места в Дунавската равнина и в източните райони сеитбата на пшеницата (Разград, Царев брод, Образцов Чифлик, Силистра, Провадия, Долен чифлик, Карнобат) започна в началото на второто десетдневие на октомври.

Поникване

В тези райони през следващия период при засетите посеви с пшеница и ечемик ще протича фаза поникване. При рапицата ще се наблюдава листообразуване. На отделни места в Североизточна България (Провадия), където влагата не е лимитиращ фактор, част от засетите в началото на есента рапични посеви ще встъпят във фаза формиране на розетка.

Условията през периода ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури. В рапичните посеви трябва да продължи обследването за вредители – рапична листна оса, рапична листна бълха и при численост над прага на икономическа вредност е необходимо третиране.