0

К азват, че орхидеята е символ на творческото начало и е кралица на вдъхновението. Затова е предпочитана от хората на изкуството. Цветето е изключително подходящо за офиси, защото подпомага мисленето и идейността, твърдят експерти цветари. За да ви спори работата, поставете го на бюрото си. Точно сега е моментът да си вземете орхидея. Веригите масово са ги пуснали на промоция за 12 лв.

Палитра

Палитрата от цветове на орхидеи в магазините в момента е богата. Във всяка верига ще откриете изобилие от розови, лилави, бели и сини. Продават се в прозрачни саксии, в които спокойно може да ги отглеждате поне две години, след като сте ги купили от магазина. Почвата им е нетрадиционна – състои се от борови кори и мъх. В света има над 25 000 вида орхидеи. Произходът на името на това очарователно цвете е от гръцката дума orchi, която в превод означава „тестис” и е наречено така заради формата на луковиците си.

Капризи

Красиво, но капризно и много трудно за отглеждане. Това е всеобщото схващане за това прелестно растение. Цветари твърдят, че това не е така. Стига да знаете какви точно грижи да полагате за орхидеята, тя ще ви радва дълго време с изящните си цветове, изтъкнаха експертите. Най-важното е мястото, където ще поставите саксията. Орхидеите са почитатели на чистия въздух и обожават слънцето, но само през стъкло. Преките лъчи са вредни за крехкото растение. Пазете го и от течение, което може да бъде причина за загиването му. Малцина знаят, че освен в офиса, всекидневната или кухнята, може да поставите орхидеята и в банята. Важно е да спазвате температурна разлика от около 5 градуса през деня и през нощта. Това означава, че лятото спокойно може да държите саксията и на терасата.

Тайни

Една от тайните за успешно развъждане на орхидеите е правилното торене. То не е задължително, но ако го правите веднъж месечно, растението ще се чувства чудесно, съветват цветари. За целта изберете специален тор за орхидеи, който можете да купите от всеки цветарски магазин. В никакъв случай не прекалявайте, тайната е в баланса. Същото важи и за пресаждането. Ако искате цветето да бъде здраво, не го пресаждайте по-често от 2 години, защото има опасност да увредите корените му.

Всеки цвят носи заряд

Цветът на всяко цвете носи определен заряд, твърдят запалените експерти по флората. Орхидеята може да донесе обич, хармония или чистота. Ако искате да се обясните в любов например, е подходящо да подарите розово или червено цвете. Приятелската обич може да изразите с жълта орхидея, а усещането за съвършенство – със синя. Според цветарите е напълно възможно орхидеята да ви зареди с енергия според багрите си. Ето какво символизира всеки цвят на орхидеята:

Лилава – справедливост

Синя - хармония

Розова – любов

Зелена – надежда

Бяла – невинност

Жълта – приятелство

Червена - страст

Керамичните кашпи са писък на модата

Керамичните кашпи са най-новият моден писък в отглеждането на орхидеите. Както повечето опитни цветари знаят, това капризно цвете вирее най-добре в прозрачна саксия, което е свързано с процеса фотосинтеза. За да отглеждате растението в керамична кашпа, се изисква опит, но не е невъзможно да се радвате на прелестни цветове, ако спазвате условията за поливане.

Керамичните кашпи за орхидея са специални за този вид цвете, съобразени са с големината на коренчетата му. Препоръчително е, преди да поставите цветето в керамичния съд, няколко седмици поне да сте го отглеждали в прозрачна саксия. Целта е да видите как се повлиява на поливането и дали схемата, която сте си избрали при слагането на вода, е подходяща. Това личи по коренчетата на орхидеята. Когато те са яркозелени, означава, че цветето е добре полято и в близките няколко дни няма да има нужда от вода. Полейте го, когато коренчетата му започват да губят зеления си цвят, съветват експерти. В никакъв случай не поливайте всеки ден орхидеите, съветват още експерти. Това трябва да се прави през няколко дни – от 5 до 10-12, в зависимост от сезона и условията.