0

З ащо спатифилумът ми не цъфти?

Това е често срещан въпрос на начинаещите любители на стайните растения.

Но преди да отговорим, нека да видим какво всъщност представлява спатифилумът. Колкото и да не ви се вярва, всъщност това е тревисто растение, което от време на време цъфти.

Тези красиви, елегантни цветове обаче всъщност не са точно цветове в смисъла, който обичайно приемаме. Белият цвят всъщност е специално листо, което има функция за осъществяване на размножаване. Появява се в прозорец от три до четири месеца всяка година.

Зрялост

Установено е, че цветът се появява, когато растението достигне зрялост, между 9 и 15 месеца. Много голяма роля играе топлината. Спатифилумът има нужда от постоянна температура 22 градуса по Целзий, за да се появи цветът. Ако му осигурите нужните условия, ще можете да се радвате на красивите му цветове.

На първо място, както бе посочено по-горе, растението трябва да достигне зрялост между деветия и петнадесетия месец. Твърде старите растения спират да дават цветове.

Топлината и светлината са другите ключови фактори.

Условия

Както посочихме, спатифилумът има нужда от постоянна температура 22 градуса, което лесно може да бъде постигнато на закрито. През студените месеци трябва да държите растението далеч от течение.

Спатифилумът има нужда и от светлина, за да натрупа енергия и да даде цвят. Светлината обаче не трябва да е директна, защото слънцето може да изгори листата му. Растението трябва да е на светло по 10-12 часа на ден. Поради тази причина в зимните месеци може да ви са необходими специални лампи за растения.

Периоди

Някои разновидности цъфтят само веднъж годишно през пролетта или лятото. Другите пък дават цветове два пъти годишно. За да им се радвате обаче, трябва да се въоръжите с търпение. За да се появят цветове, са необходими от 70 до 110 дни. Така че е трудно да си представите, че спатифилумът постоянно ще е отрупан с цветове.

Това растение обича влагата. Почвата не бива да бъде нито прекалено суха, нито твърде мокра, а умерено влажна. Поливайте само когато установите с пръст, че почвата е суха. Високата влажност в помещението е силно препоръчителна.

Грешка е веднага след закупуването му растението да се премести в голяма саксия. Трябва да му дадете две седмици за аклиматизация. Едва след това можем да го пресадим. Покафенелите цветове трябва да се отстранят, като се отрежат.

СНИМКИ: ISTOCK