0

К огато става въпрос за нарциси, повечето градинари засаждат луковици през есента.

Много рядко се замисляме, че можем да отгледаме нарцис от семе. Въпреки че всяка пролет нарцисите правят шушулки със семена, готови за сеене. С малко усилия и много търпение тези семена могат да се превърнат в нови нарциси.

Процесът е лесен, но трябва да бъдете търпеливи. Нужни са от пет до седем години, за да може луковицата да се развие така, че да даде цвят.

Именно затова обикновено садим луковици. Не е лоша идея да пробвате и със семена, така или иначе времето тече.

Шушулка

След като нарцисът е опрашен, той образува шушулка със семена точно зад цвета. Вероятно сте забелязали подутината, след като цветът започне да вехне, но не сте обърнали голямо внимание.

Ако искате да отглеждате нарциси от семена, не трябва да премахвате увехналия цвят, а го оставете на стъблото. Разбира се, не е нужно да правите това с всички нарциси. Изберете само тези с най-голям и хубав цвят да бъдат донори на семена. Оставяйки цвета на стъблото, растението ще продължи да събира енергия, а семената да се развиват.

Готови

Семената са готови за събиране, когато листата започват да съхнат и растението влиза във фаза на покой. Това се случва около 6 до 8 седмици, след като нарцисът цъфне. Ще видите, че шушулката изсъхва и става кафява. Ако закъснеете, природата сама ще си свърши работата. Шушулката ще се отвори и ще освободи семената.

В подходящия момент ще можете да отворите шушулката и да съберете семената. Те ще бъдат сухи, твърди и черни. Съберете ги и ги съхранявайте на хладно и сухо място до есента.

Засейте семената през есента, като използвате табли или малки саксии. Изберете лека, добре отцеждаща се почва или почвена смеска. Посейте семената на дълбочина около един сантиметър. Добавете и компост, за да осигурите необходимите хранителни вещества.

Място

Сложете съдовете на открито, така че семената да изкарат зимата навън. Съдът трябва да има отвори за дренаж, така че развиващите се луковици да не загният, стоейки във влажна почва.

Следващата пролет ще видите малко единично листо от всяко семенце. Малка луковица се развива под почвата. Нека нарцисите да продължават да се развиват на открито през следващите две години. Всяка година добавяйте компост. След третата година луковиците ще бъдат достатъчно големи, за да ги пресадите, където ще имат достатъчно място да продължат да растат.

Продължавайте да пресаждате луковицата и да добавяте компост всяка година. Когато луковицата е достатъчно голяма, за да развие цвят, я пресадете на постоянно място.