0

А ко отглеждате палми, бенджамин, фикуси и цитрусови дръвчета в апартамента, не се страхувайте да ги изнесете навън. Можете спокойно да ги оставите в двора или на терасата, но при условие че им осигурите достатъчно слънце. Изискването за бенджамина е дори 6 часа дневно слънце, въпреки че той може да издържи на полусянка.

Грешка

Най-голямата грешка, която правят повечето от неопитните любители на цветя. е да поливат често тези растения. Имайте предвид, че това буквално може да ги унищожи, защото те обичат влажен въздух, но не и мокра почва. Помислете коя е родината на палмата и ще осъзнаете каква грешка допускате.

Какво може да се направи, за да се чувстват тези растения добре?

Леген или тава

Ако тези растения се намират на вашата тераса, то тогава, за да им осигурите влажен въздух, можете да направите няколко прости и ефикасни неща. Първо, простирате мокър чаршаф, от чиито изпарения ще осигурите нужната влага. Пълните леген с вода и го оставяте на слънце, така че водата да започне да се изпарява, като се затопли. Още по-удобно е да напълните тава с вода. Дори този вариант е по-приемлив, защото по-бързо ще се загрее и ще започне да се изпарява, за да осигури необходимата влажност.

Мъгла

Друг много добър вариант е да осигурите водна мъгла. Тези съоръжения на много изгодни цени се продават вече дори и в обикновените супермаркети, нужна е само подходяща приставка за чешмата. Най-добре е да я пускате, преди да стане много горещо, докъм 11 ч. и след 17 часа, за да не се получи ефект на лупата и така да си изгорите растенията.

Средиземноморие

Палмите и цитрусовите растения виреят в района на Средиземноморието, а вече ги има и в южните райони на нашето море като улични насаждения. Точно това са местата, където валежите всъщност са малко, но за сметка на това влажността на въздуха е много висока. Те точно от това имат нужда. Колкото повече се грижиш за тях и ги поливаш, толкова повече им вредиш. Фикусите и палмите обичат да им се възхищаваш, но не и да ги задушаваш от любов. Така че с поливането рядко, но обилно.

Обливате кактусите на 20 дни

Кактусите изискват подобно отношение, но още по-сурово. Ако искате да се развиват добре, оставете ги на слънце и не ги закачайте, направо можете да ги забравите. Това, от което имат нужда, е да ги поливате веднъж обилно, горе-долу веднъж месечно или на двадесет дни. Въведете някакъв график, така че растенията да имат предвидимост, и го спазвайте. Няма да ви затрудни кой знае колко.

Трева около растенията

Ако покрай дъждовете около цветята ви саксиите е изникнала трева, най-добре я оставете, защото тя ще пази влагата да се изпарява и да не съхнат. Можете и да я почистите, ако това ви създава естетичен дискомфорт, но пробвайте поне в големите жеги да я оставите и вижте какво ще стане.