0

П рез януари може да засадите семена за производство на разсади на някои култури с дълъг вегетационен период, като например домати, пипер и патладжан. Други ранни зеленчуци са грах, репички, спанак и главеста салата. Този месец започва и сеитбата за разсад на ранното зеле и ранния карфиол.

В студените месеци се правят и зимни сеитби, които осигуряват ранна продукция. Тези сеитби са възможни в по-топлите райони на страната, където земята не е замръзнала.
Засяването и развитието на разсадите се извършва в закрити и отопляеми култивационни съоръжения или в домашни условия за малката градина, когато зеленчуците се отглеждат на открито.

Срокове

Ориентировъчните срокове за южните части на страната са:

пипер – 20 януари – 10 февруари

домати – 25 януари – 10 февруари

патладжан – 20 януари – 5 февруари

Готовият разсад се изнася на открито в южните части на страната след 20-25 април.

Север

За Северна България тези ориентировъчни срокове за засяване и изнасяне на открито са по- късни с около 10-ина дни. Обикновено засяването се извършва през първата половина на февруари, а разсаждането след 30 април.
Подходящи са средноранните и късни сортове зеленчуци. За различните култури се използват различни субстрати.
Патладжанът е най-добре да се засява в отделни обеми, защото трудно преживява пикиране.
В края на януари и първата десетдневка на февруари се засява и ранното главесто зеле – подходящи съоръжения са оранжерии или полутопли парници.

Целина

През януари може да се засява и целина. Тя може да се отглежда за кореноплоди, дръжки или листа, но характерното за нея е това, че има дълъг вегетационен период – около 6-7 месеца. Времето на засяване трябва да се съобрази с периода на разсаждане. Не бива да се задържа повече в парника и да се разсажда „стар разсад“, защото започва да стрелкува и се влошава качеството на продукцията.
Януари е най-подходящото време за засяване на ягоди, особено ремонтантните сортове. Ягодата е култура, която много лесно се развива от семена и още същата година дава реколта.

На открито

Зимната сеитба на открито се препоръчва за по-топлите райони на страната. Тя е подходяща за студоустойчивите култури – може да се сее спанак, магданоз, грах, бакла, салата и др., когато атмосферните условия позволяват и земята не е замръзнала. Препоръчва се да се засяват по-голямо количество семена, защото не всички оцеляват.

В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

За да направите качествен разсад, ще ви трябват: разсадна форма, подложна тава, торф за разсади и семената, които вече сте избрали.

Стъпките са лесни и бързи:

1. Засипете формата с торф;

2. Заравнете повърхността;

3. С помощта на молив направете отвор във всяко гнездо, в което ще сложите семената (старайте се отворът да е по средата на гнездата);

4. Сложете по 1-2 семена във всеки отвор и засипете внимателно с торф, без да натискате и затъпквате семената;

5. Полейте на лека струя с хладка вода;

6. Когато семената покълнат и започнат да растат, отстранете по-слабото растение от всяко гнездо, за да осигурите достатъчно място и хранителни вещества на по-силното да расте;

7. Ако помещението, в което държите разсада е студено, можете да пресъздадете парникова среда, като завиете разсада с домакинско стреч фолио, докато покълне.