0

Щ амът H5N1 на птичия грип съществува от 1996 г., но досега е бил ограничен в голяма степен само сред животните.

Сега обаче вирусът е прескочил и към добитък в Америка и според някои мнения се приближаваме към инфекция, предавана от човек на човек. Ако това се случи, ще има много сериозни последствия, съобщава Би Би Си.

Китай

H5N1 първо се е появил сред гъски, продавани на пазарите за живи животни в Китай. Оттогава насам са засичани многократно огнища по целия свят, при които са инфектирани домашни и диви птици. Но откакто ковид се появи, H5N1 започна да се разпространява много бързо, унищожавайки милиони пернати, засягайки също популациите на тюлени и морски лъвове. Вирусът се появи и във ферма за норки в Испания, засегна и полярните мечки в Арктика.

Въпросът, който си задаваме, е какво следва. Само преди няколко седмици се получи и отговорът. През март фермери от Тексас и Канзас започнаха да алармират, че са забелязали намаляване на апетита на кравите и срив в производството на мляко. Тестовете излязоха положителни за H5N1. И не ставаше дума за изолирани случаи: кравите започнаха да се заразяват една друга.

От март насам щамът е потвърден в кравеферми в 9 американски щата. Учените все още проучват как вирусът се е разпространил.

Учени

Към момента се смята, че един от начините е чрез апаратурата за доене, казва д-р Кейтлин Ривърс, епидемиолог от университета „Джон Хопкинс“. Учените са открили много високо ниво на вируса в млякото. Затова се смята, че апаратурата за доене играе роля за заразяването. Разпространението на щама между щатите пък се дължи на придвижването на инфектирани крави.

Мониторингът върху движението на кравите в САЩ е на много ниско ниво спрямо това в Европа и Великобритания, където появата на заболяването луда крава доведе до масово маркиране на добитъка.

През март работник в кравеферма в Тексас започнал да проявява симптоми след директен и близък контакт с болни крави. След лечение той се възстановил напълно. Тестове на вируса показали, че той мутирал, за да се адаптира по-добре към клетките на бозайниците.

Докато обаче вирусът не започне да се разпространява от човек на човек, той ще бъде в задънена улица, казва д-р Ривърс. По думите й подобна мутация не е забелязана на друго място, така че може да е била ограничена в конкретния случай.

Ако вирусът започне да се предава между хората, това значи голям риск от пандемия. Човечеството обаче още е далеч от подобна опасност. Но вирусът напредва все по-близо до хората.

Рядко

Предаването на заболявания от животни към хора се случва рядко. Според Световната здравна организация от 2003 до 2024 г. са известни 889 случая в 23 държави на заразяване на човек с щама H5N1.

В половината от известните случаи заболяването е завършило със смърт. Но понеже много от случаите не са документирани, смъртността всъщност е доста по-ниска.