0

Р еколтата от кайсии, ранни праскови и череши е изцяло провалена заради студа в края на март, съобщи пред „Телеграф“ председателят на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

В нощта на 29 срещу 30 март температурите в региона на Русе и Силистра паднаха до минус 6 – минус 7 градуса, което нанесе сериозни поражения не само на костилковите, а и на семковите овощни видове.

Унищожена

„Българска кайсия на пазара тази година няма да има. В целия регион кайсията е на 100 процента унищожена, на много малко места по най-високото са останали единични бройки на дърво. Ранните сортове череши също са изцяло унищожени, за късните все още не може да се констатира, но прогнозите не са добри. Прасковата е измръзнала, само тук-там е оцеляла“, допълни Колев.

Той обясни, че когато са паднали температурите в края на март, всички кайсии – и от ранните, и от късните сортове, вече са били прецъфтели и се намирали във фаза „ядка“. В тази фаза дори температура от минус 2 градуса била фатална за реколтата.

За семковите видове, като ябълка и круша, още е рано да се каже какви са пораженията. Стопаните обаче са констатирали, че в градини, разположени на ниски места, реколтата е изцяло провалена.

„Така е не само в нашия регион. Колеги от Сливен и Карнобат съобщават, че и при тях черешите и прасковите са изцяло унищожени. Оцелели са частично ябълките и крушите, тъй като по-късно цъфтящите издържат на по-ниска температура. Мога да кажа, че като цяло на пазара тази година няма да има български плодове“, категоричен е председателят.

Според него при тази ситуация повечето от стопаните, отглеждащи овощни култури, не само ще бъдат на загуба, а ще са изправени пред фалит. До настъпването на студовете те вече били направили 80 процента от разходите по отглеждането на овошките, а реколта няма да приберат.

Украйна

„Най-скъпите операции – основно торене, резитба, вече са направени. Оттук насетне като разход им оставаха няколко пръскания и прибиране на реколтата, каквато няма да има. Колегите дължат пари на фирми, от които купуват торовете и препаратите за растителна защита. Всичко е на отложено плащане, а като не приберат реколта, няма да има как да платят“, обясни Колев.

Той посочи, че Съюзът на дунавските овощари е подкрепил протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на зърно от Украйна. От същата тази директива били засегнати и стопаните, отглеждащи овошни култури.

„Внасят се плодове и зеленчуци от Украйна с ниска себестойност, защото не са отглеждани по европейските изисквания. Влизат с ниска цена и по никакъв начин българският производител не може да реализира своята продукция. Същото е както при зърното, само че при нас един плод трябва да го продадеш на втория-третия ден след откъсването, след това става брак. Зърното може да стои на склад няколко месеца до година, така че от тази гледна точка ние сме по-ощетени“, обясни председателят на Съюза на дунавските овощари.

Цели полета без реколта

РАЛИЦА ДИМИТРОВА

Има цели полета в Североизточна България, които тази година ще останат без реколта. Това съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Причина за това е необичайно студеното време за сезона през изминалата седмица. Температурите в изминалите седем дни бяха с между 4 и 6 градуса по-ниски, отколкото са средните за този месец, уточни климатологът. Той допълни, че има и много замръзнали овощни култури, сред които кайсии и праскови.

Заради влажното време и дъждовете е възпрепятствано пръскането на културите, които традиционно се реализират по това време на пролетта. След другата седмица ще започне и засаждането на ранните култури.

Добрата новина е, че има сериозно подобрение на почвената влага, що се отнася до първите 25 см почвен слой. Падналите дъждове, както и очакваните през настоящата седмица валежи ще попълнят почвените запаси, допълни климатологът.