0

С редата на март е най-предпочитаното време за садене на картофите. Общо взето, до Благовещение грижовните стопани приключват с тази операция. След като подберете необходимия сорт картофи, които искате да отглеждате, трябва да изберете качествените зърна. Някои стопани си запазват семе от предишната реколта, други си купуват.

Обработка

Вкусни картофи стават на глинеста почва и е добре теренът да е под наклон. Почиства се, прекопава се и след това се оформят гнезда на около един метър едно от друго. След това се слага по шепа дървесна пепел, но само дървесна, без смесица от въглищен прах. Тя осигурява на картофите калий, от който те се нуждаят и реколтата е богата и много вкусна.

Спанак

През март спокойно можете да засеете спанак, салати и марули навън. Така още през април ще имате от този зеленчук и след това на негово място да засадите друг вид култура. Когато поникнат, можете да ги проредите, ако са много нагъсто.

Безплоден

Месецът на жените е отличен за засаждането на чесън и лук. Както в двора, на полето, така и на балкона в саксии. Много добре трябва да подберете материала за засаждане, защото напоследък на пазара се появиха семена, които след това не дават реколта. Все повече земеделци се оплакват, че арпаджикът, който са закупили, въобще не пониква или много малка част от него. Същото важи и за чесъна, особено вносния.

Български

Българският чесън се разпознава по това, че е с по-малки скилидки, по-крехък и не така лютив. В интерес на истината има райони, където главите стават големи, но пак се познава по това, че не е така лютив.

Може да се намери български чесън по пазарите, наистина е на по-високи цени, но е по-добре сега да се дадат повече пари, отколкото малко, и накрая да не поникне нищо.

Тестване

Преди да решите да си купите арпаджик и чесън, е добре да си вземете малко количество и да го тествате. Просто бодвате няколко скилидки и главички арпаджик в саксия. Завивате с найлон, за да се получи влажна и топла среда, и ако семето е наред,скоро ще се покажат зелените листенца. Чак тогава можете да дадете парите си за по-големи количества. И двата зеленчука може да се сеят през целия март, та дори и април, в зависимост от времето. При засаждането си разчертавате подготвения почистен и прекопан терен на дълги ленти на разстояние около петдесет сантиметра ширина и на около педя разстояние при засаждането. Набождате ги с брадата надолу и покривате с пръст. Ако има дъжд или сняг, ще е истински късмет и за лука и чесъна. Ако е топло времето, но е сухо, е добре да ги полеете.

До ягоди и моркови

По принцип, когато се сади лук и чесън, е добре да съобразите с взаимната обич между растенията. Ягоди и чесън в съседство много си помагат, защото лютивият зеленчук пази червените плодове от вредители и голи охлюви. Ако имате черешово дърво в двора, то също обича да има чесън около него, прасковата също. Розата също обича чесън.

Комбинацията между лук и моркови е блестяща, защото двете растения взаимно се пазят от мухата, която ги напада. Копърът например много добре вирее до чесън, магданозът няма нищо против лука. Картофените като домати, пипер, картофи не са най-големият фен на лука, така че е добре между тях да има разстояние.