0

К омисията по земеделие в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията, чрез който се регулират правилата за използването на дронове при третирането на растения с пестициди.

Пръскането с дронове ще става при определени условия. Например температурата на въздуха, измерена на сянка, трябва да е по-ниска или равна на 25 градуса, пише в законопроекта. Влажността на въздуха трябва да е по-висока от 50 на сто. Скоростта на вятъра трябва да е от 1 до 5 метра в секунда. Допуска се скоростта на движение на дроновете да бъде по-ниска или равна на 7 метра в секунда. Апаратите трябва да пръскат на височина по-малка или равна на 2 метра над най-високите части на растенията.

В мотивите се посочва, че височината, от която се пръска с дронове, е значително по-малка от тази при пръскането със самолети. Това според вносителите води до по-малко количество използван препарат при третирането. Също така като предимство се изтъква, че растителната защита с дронове може да се прилага и на определени участъци и така ще се намали ползването на пестициди като цяло. Нулевите вредни емисии при работа с дрон за разлика от използването на пръскачки, трактори или самолети също са изтъкнати в мотивите.