0

Ш оулегендата Къци Вапцаров, известен като водещ на няколко известни тв шоута, сред които „Невада“, „Риск печели, риск губи“, „Кой е по-по-най“ и много други, изненадващо се оказа, че е запален пчелар. Това самият той сподели пред „Телеграф“ на щандовете за мед на Фермерския пазар пред Министерство на земеделието. Любимецът на публиката беше дошъл да си купи чиста клеева тинктура от младия си колега Теодор Пушкаров, който се оказа, че понякога му дава съвети за пчелите.

Аз отдавна гледам кошери, но съм много малък пчелар, каза любимецът на публиката. Оказа се, че има няколко в двора си в Драгалевци и няколко в Гърция, в дома, където живее.

Клей

Къци Вапцаров сподели, че медът му от Гърция не е така хубав като този от Витоша. Според него гръцкият сякаш нагарчал, докато софийската реколта била с много хубави вкусови качества и много тъмен цвят, въпреки че заради топлото време извадил много малко тази година. Той очарован научи, че най-вероятно есенната му реколта има примеси на манов мед, какъвто в Софийско може да се добие, обясни му Тодор Пушкаров. Шоузвездата с удивление разбра също, че клеят, който изстъргвал от кошерите, бил най-чистият продукт на пчелите.

Пукнатини

Оказа се, че насекомите, особено в Гърция, затваряли всички пукнатини с клей и оставяли само по две дупчици за студеното, за да могат да дишат и през тях да излизат, ако се наложи. „Именно този продукт е най-чистият“, разсмя се Теодор Пушкаров. По този начин пчелите си дезинфекцират кошерите и се пазят от нашественици, обясни професионалният пчелар. „А пък аз го изстъргвам и го хвърлям, защото мисля, че пречи на пчелите, и да идвам да си купувам пчелен клей“, разсмя се Къци Вапцаров, взе си любезно довиждане с всички и си тръгна развеселен.

Пилото

Тодор Пушкаров разказа, че заради топлото време пчелите просто не могат да се укротят. Те вместо да се зазимят, отглеждат пило и това ги изтощава. Те изяждат всичкия си мед, защото изразходват много енергия и непрекъснато трябва да се подхранват, сподели пчеларят.

Тодор Пушкаров обясни, че по цвета на питите с мед може да се разбере дали пчелите са полирали килийките си с прополис. Има черни пити на цвят, именно защото са полирани с прополис, затова имат такъв цвят.

Вода

Въпреки че той е извършил всичко необходимо по зазимяването на пчелите, те продължават своята активност. Засега не им слага вода, защото неговите кошери са близо до реката. Според Тодор Пушкаров обаче е по-правилно да се слага вода в съдове, защото есента, зимата и пролетта е хубаво пчеличките да имат топла вода. А като пие от реката, малката пчела се вцепенява от студа и след това й трябва време и енергия да дойде на себе си. Малко количество вода в съда ще се затопли от слънцето по-лесно и ще е по-полезна за насекомите.

Пролетта без мед, есенната реколта слаба

Пролетта нямаше никакъв мед, от акацията при обичайните три тона съм извадил едва 500 кила мед, което е нищо, разказа Пушкаров. Уточняваме, че кошерите на Тодор Пушкаров са в Западния Балкан в село Меляне. След това е компенсирал с мед от липа и ливаден, защото е имало дъжд. От късния есенен мед, на който всички разчитат за по-богат аромат, повече сладост, понеже е многоцветен, почти нищо не извадихме, сподели пчеларят. Причината е в сушата, която започна от средата на лятото и продължава досега. Практически всичко изсъхна и пчелите не е имало с какво да се хранят.