0

Д обруджанският земеделски институт вдига цената на продукцията си от семена за посев. Цените се повишават, както и на всичко друго. Ръстът е около 20-25%. Въпреки това те са около два пъти по-ниски от предлаганите цени на вносните семена. „Следвайки инфлацията, повишението на заплатите и други фактори, семената поскъпват.

Торопочвени смески

Институтът е почти на самоиздръжка, като само малка част от средствата са от субсидия, която не достига дори за осигуровките на персонала. Останалото - каквото спечелим“, коментира директорът, доц. Илия Илиев, цитиран от pronewsdobrich.bg. И тази година на борсата се предлагат семена за пролетни и зеленчукови култури, посадъчен материал, торове, торопочвени смески, биологични средства за растителна защита.

Вкусен боб

Постиженията на научните звена в института са семена за зърнено-житни, бобови култури и слънчоглед. В момента институтът предлага 6 вида слънчогледови хибриди, три сорта боб - двата с изправен храст и най-вкусния „Еликсир“. Предлагат се еднокилограмови разфасовки на добра цена на пъстър фасул „Вежен“, отглеждан по биологичен начин. На щанда има още един сорт леща „Илина“ и три сорта грах. „Българските сортове са по-икономични, защото са създавани за нашите условия. Институтът вече предлага и биологично производство на соя, лимец, ръж и др. Закупили сме и мелница за брашно. Ще се опитаме до началото на юли да я сглобим, има и помещение. Предстои да монтираме машините, да направим задължителните проби и тогава ще предлагаме и брашно от биологично производство”, добави още специалистът.