0

В еликобритания ще пуска допълнителни сезонни работници при нужда. Това обяви премиерът Риши Сунак след коментар на вътрешния министър, че миграцията трябва да падне, съобщи Би Би Си.

Сунак уточни, че за сектора на селското стопанство ще бъдат осигурени още 10 000 визи. Те ще бъдат издадени допълнително, над досегашните разпределени вече 45 000 броя.

Контрол

Миналия понеделник вътрешният министър Сюела Брейвърман заяви, че няма причина Великобритания да обучи собствени сезонни работници, които да прибират реколтата. В своя реч Брейвърман отбеляза, че е расистко да контролираш границите и че нейната цел е да намали нетната миграция. Впоследствие, няколко дни по-късно, премиерът Сунак заяви, че правителството ще отговори на нуждите на фермерите, като предложи допълнителни визи. На въпрос на Би Би Си защо броят на визите не е по-голям, Сунак отговори: „Мисля, че броят им е подходящ. Преди да започваме да твърдим, че имаме нужда от повече, резонно е да увеличим сегашния брой“.

Министерството на околната среда, храните и селското стопанство уточни, че и миналата година са били предложени допълнителни визи.

Цени

Около 70 водещи представители на хранителната индустрия, включително фермери и шефове на хипермаркети, се срещнаха с премиера и членове на правителството, за да обсъдят въпроса как Великобритания може да подобри начина, по който произвежда и продава храни. Срещата идва на фона на проучванията, че през април цените на храните са с 25% по-високи спрямо същия месец на миналата година. Най-голямо увеличение е отчетено при млечните продукти. Друго проучване в най-големите 8 вериги супермаркети, обхващащо 26 000 продукта, показа, че цените са се покачили с повече от 17%. Супермаркетите започват да свалят цените на хляба и маслото, но експертите казват, че стойностите продължават да бъдат на шокиращо високо равнище в сравнение с миналата година.