0

А ко градината ви се отблагодари с пълни щайги праскови, трябва да бъдете благодарни.

Дори плодовете да са повече, отколкото може да консумирате, винаги има различни начини за консервиране и съхранение.

Праскови в лек сироп е може би любим десерт на всички. Освен за пряка консумация, консервираните в буркан плодове могат да се използват и за направата на торти и кремове.

Прасковите са киселинна храна и затова е възможно да ги консервираме дори само във вода, въпреки че по този начин те отчасти ще загубят част от цялостната си привлекателност. Приемливо е да бъдат консервирани и в една част вода, и в една част чист сок от ябълки или грозде.

Но може би най-вкусни са прасковите в лек сироп.

Захар

Има три варианта за сиропа, в зависимост от съдържанието на захарта.

Най-лекият се прави с ¾ чаша захар и 6 ½ чаши вода.

Средният по сладост сироп съдържа 2 чаши захар и 6 чаши вода.

А най-сладкият се прави от 4 чаши захар на всеки 6 чаши вода.

Друга важна стъпка е да подберете правилните праскови. Жълтеникавите са подходящи, белите – не. Всъщност и белите стават за консервиране. Но понеже те са слабо киселинни, трябва да добавите лимонов сок, за да достигне нивото на pH до необходимото.

Прасковите също така трябва да са на ръба на пълното узряване, но не повече. С узряването те губят част от своята киселинност. Подберете плодове, които са стегнати на пипане и с приятен аромат.

Големина

С по-големите праскови се работи по-лесно, те са по-лесни и за белене. Но малките и средните по-лесно ще паснат на бурканите, особено ако ги искате да са на половинки.

Най-лесният начин за приготвяне е да напълните бурканите с плодове, след това да изсипете горещия сироп върху тях, да стегнете капачките и да ги сложите на водна баня. Приготвени по този начин обаче прасковите започват да се обезцветяват с времето и след 3-4 месеца вече не са желани за хапване.

Начин

Но има и друг начин за приготвяне. Той е по-подходящ по няколко причини. От една страна, при този метод прасковите са частично сварени, преди да бъдат сложени в буркани. Тогава капачките пасват по-добре.

Освен това, когато добавяте плодовете към врящия сироп, след което сместа отново трябва да заври, премахвате част от излишния въздух от прасковите и те няма да плуват в сиропа. Лекото сваряване на плодовете също така спомага да се предотврати покафеняването им с времето.

 

Необходимо

 

Ето какво е необходимо за приготвяне на прасковите в лек сироп:

подходящи плодове;

захар;

една четвърт чаша лимонов сок на 6 чаши вода, ако затваряме в буркани прасковите сурови. Това трябва да предотврати обезцветяването на плодовете.

Необходими са също така:

буркани с капачки;

уред за затваряне на буркани;

фуния;

голяма тенджера;

нож;

кърпи.

 

 

Време за приготвяне: 30-60 минути, в зависимост от броя на бурканите.

Време за варене: 30 минути.

Стъпки

Първата стъпка е да измиете и стерилизирате бурканите. След това измийте самите праскови в студена вода и оставете да се отцедят.

Междувременно пригответе съд с вряла вода, за да можете лесно да обелите плодовете. Най-лесно е първо да разрежете прасковите на половинки или четвъртинки и чак след това да ги обелите.

След измиването разрежете всяка праскова на две, за да премахнете костилката. След това ги разрежете на четвъртинки, за да може по-лесно да се напъхат в буркана.

Поставете нарязаните праскови в огнеупорен съд и след това излейте върху тях врялата вода. Нека плодовете киснат в горещата вода за 2-3 минути, след което ги преместете в студена вода. Кожицата трябва да пада лесно. Ако имате затруднения, използвайте нож, за да я отстраните. Не преварявайте прасковите с надеждата, че така по-лесно ще премахнете кожицата.

Следва приготвянето на сиропа.

В голям съд сложете вода и необходимото количество захар, според предпочитанията ви – дали искате сиропът да е по-сладък или не. Кипнете сместа. Оставете я да къкри, след което добавете прасковите. Отново оставете сместа да кипне. Прасковите трябва да се варят само няколко минути. Махнете съда от огъня.

Сръчни

Трябва ви известна сръчност, за да напълните бурканите с праскови, без да ги препълвате. Добавете сиропа, като оставите около 2,5 сантиметра свободни под ръба на буркана.

Преди да затворите бурканите, извършете ръбовете им с чиста кърпа, за да може капачките да стегнат добре.

Ако правите малко количество, можете да спрете на този етап и да оставите бурканите да се охладят, след което да ги сложите в хладилника.

Но ако количеството е по-голямо, следващата стъпка е водна баня. За праскови на половинки водната баня трябва да е с продължителност 20 минути, а разрязаните на четвъртинки – 25 минути.

Следващата стъпка е да оставите бурканите да се охладят на стайна температура върху сгъната кърпа, но никога върху студена повърхност.