0

А кън Акъньозю не страда от раздвоение. Нищо че вечер е на екраните в България, а денем събира слънчеви лъчи на плажа и лайкове. Преди броени дни актьорът сподели с феновете си снимки от лятната си почивка. За броени часове в профила му, който вече наброява 3.6 млн. последователи, се натрупаха 214 хил. лайка и над 5800 коментара.

Малко звезди се радват на такава обич, каквато среща Вятърничавия Миран. Романът, който го изстреля към върха на славата, и с който цялата му актьорска кариера ще бъде белязана, е написан от Сюмейе Езел. Тя е само на 20, когато го пише и качва на платформата Wattpad. Произведението е прието от читателите с възторг. Няколко големи телевизионни компании се борят за правото да екранизират романа. Участието във „Вятърничав“ превръща талантливия актьор Акън Акъньозю в звезда. Повод да си поговорим за него е повторението на сериала, което върви всеки делничен ден по „Диема фемили“. В него той е главният герой – красив и елегантен млад мъж, загубил родителите си в ранна възраст, отгледан от баба си и вкаран в пъклените й кроежи – да отмъстят на фамилията Шадоулу. Планът включва Миран да сключи брак с Рейян (Ебру Шахин), въпреки че вече е женен за братовчедка си Гьонюл (Оя Унустасъ). Но в плановете не влиза любовта, която побеждава всичко.

Планове

Акън Акъньозю е роден в Анкара, Турция, на 22 септември 1990 г. Наесен ще направи 33. Ако не му мине котка път, по това време вече ще е женен мъж. Преди време в едно интервю приятелката му Сандра Пестемалджиан потвърди, че планират сватба през юли. Което не може да се каже, че радва милионите му почитателки. Огромна част от тях възприеха образа от екрана и са убедени, че Вятърничавия Миран има шанс да бъде щастлив само с една жена и тя е Ебру Шахин. Но красивата любов, която изиграха, не съществува в живота, свързва ги само приятелство. В същото време покорителят на женските сърца не обича да издава интимни моменти и така поддържа жива интригата около себе си. Същото направи и със снимките, които сам тиражира в профила си в Инстаграм. На тях той позира – спокоен и красив. И е сам! Който и да стои зад обектива, не влиза в кадър.

С приятелката си Сандра.

 С приятелката си Сандра.
Instagram

Акън е зодия Дева, висок 1,80, тежи 74 кг. От него можеше да излезе блестящ математик – точните науки винаги са го привличали. Произлиза от заможно семейство и интелигентността, която е отпечатана върху физиономията му, е реален факт.

Вече споменахме, че Акън Акъньозю е роден в Анкара. Баща му Тамер Акъньозю е един от най-богатите собственици на ресторанти в родния му град. Дядо му по бащина линия е един от първите телевизионни водещи по TRT. Майка му Йозлем Акъньозю има успешна актьорска кариера. Именно тя е предала творческите заложби на сина си. Но въпреки опитите й да го насочи към тази професия, като малък той бил категорично против – имал страст към математиката и възнамерявал да се реализира в нещо, свързано със смятане. След училище продължил обучението си в математическия колеж в Истанбул. После постъпил в Калифорнийския университет в Бъркли с математика. Именно в студентските му години се появило увлечението по театралното изкуство. Той с удоволствие започнал да посещава спектакли и театрални постановки. И постепенно осъзнал, че иска да се занимава именно с изкуство. Първата му роля в киното е на 24 – в словенско-хърватския филм „Дявол“. Там играе епизодична роля, която обаче му дава увереност и убеденост, че трябва да продължи по този път.

„От детството си следвам пътя на науката“, признава Акън. Но един ден в Америка, учейки математика в Бъркли, разбрах тясната връзка между този предмет и изкуството. „След това реших да опитам силите си в актьорството. И ако трябва да бъда честен, щях да съжалявам много, ако не го бях направил“, признава Акън Акъньозю.

Нищо не вдъхновява актьора така, както положителните отзиви на феновете му в социалните мрежи. Крои сериозни планове за бъдещето си, но не разкрива много от тях. „Това, което действително искам, е да не изгубя мотивацията си и да продължа да мечтая – така както умеят да мечтаят единствено децата“, казва той.

Подготовка

Акън Акъньозю обича кучета, а най-добрият му приятел е английският сетер Арчи, когото често показва. Веднъж актьорът призна, че грижата за четириногите ще му помогне да стане добър баща в бъдеще.

Турският актьор има безупречна фигура. Съчетава физическата си подготовка с бойни изкуства и стриктно следи храненето си. Освен това играе тенис, баскетбол и футбол. Според Акън външният вид е работният инструмент на актьора, така че трябва да се полагат грижи за лицето и тялото. „Без здраво тяло никога няма да можете да бъдете бодър духом и с бистър ум. Затова отдавам голямо значение на храненето и фитнеса, но и на духовността”, казва звездата от турския сериал „Вятърничав”.

Покорителят на женски сърца говори два езика: турски, който е роден за актьора, и английски, тъй като е живял шест години в Америка. Освен това Акън в момента активно учи испански, тъй като много приятели на 32-годишния актьор живеят в родината на коридата и фламенкото.

Актьорът обича киното и харесва различни жанрове: екшън, анимация. Някои от любимите му филми са „Матрицата“, „Титаник“ и „Цар Лъв“.

„Не преследвам славата, тя е нещо мимолетно, идва и си отива. Предпочитам да преследвам нещо постоянно“, казва Акън Акъньозю.