0

В истинско женско царство живее българската звезда на световните ски Алберт Попов.

Четири сестри, племенничка и майка стискат палци при всеки негов старт, а в началото на април нежната част от фамилията ще се увеличи, тъй като алпиецът е в очакване на първата си рожба. Тя също ще е момиче, а годеницата на Аби до няколко дни влиза в 9-ия месец. Ските ги събират като деца, докато двамата тренират на Витоша, по-късно Деница Чаева заминава със семейството си за Норвегия. После се връща, за да учи в България, а Аби преживява ужасяваща катастрофа в Зьолден (Ав) през ноември 2015 г. Тогава колата с 18-годишния Попов пада в 270-метрова пропаст и загива словенският му треньор Драго Грубелник, едва на 39 г.

Любов

Месеци наред Аби се възстановява от травми на десния глезен и скулата, като в този период той се събира с Деница, която среща случайно. Тя завършва УНСС и сега работи в компания, менажираща отдаване на апартаменти под наем. Аби иска ръката на своята любима по особено романтичен начин – докато пътуват в Европа през юни, той спира на алпийското езеро Бодензее, намиращо се на границата между Германия, Швейцария и Австрия. Деница веднага казва „да“ на предложението.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Albert Popov (@albertpopov)

„Той я обожава и дава всичко за нея. Много семеен тип е. Когато не пътува, най-много обича да е вкъщи, да се грижи за дома, да готви, да се събират с приятели“, разказва майка му Мартина, която е големият мотор зад кариерата на сина си и на година по-голямата му сестра Александра. Бивша състезателка на ЦСКА, майката неотлъчно е до тях още от първите му стъпки на снега. С баща им Димислав се разделят, като от втория си брак тя има близначки Адел и Виолета, а той – дъщеря Анна и син Християн. Колкото до Александра, тя също беше обещаваща скиорка, но травма на гърба сложи край на кариерата й. В последните години заедно с половинката й, бившият скиор Яни Парлапанов, управляват ски гардероб и училище в Банско. „Втори сезон работи и като инструктор, вече я научиха и е много търсена“, гордее се Мартина.

Страст

На нея е кръстена и първата й внучка от Сани и Яни. „Тя е на две години и половина, но с двама родители скиори, няма как да не кара, може да отваря и рало“, разказва Попова.

На Банско се готвят също 9-годишните Адел и Виолета. „За разлика от Аби и Сани те нямат възможност да тренират ежедневно на Алеко, където вече липсват условия. Строежът на лифтовете на Витоша и Банско няма да навредят на планината, но са жизненоважни за развитието на зимните спортове. Иначе Адел и Виолета тези дни бяха на състезание на Пампорово, но успяват да тренират само през уикендите и ваканциите. Все пак им открадваме време за ски, тъй като във френския лицей 6 седмици учат и две почиват. Но те имат и други занимания – играят тенис, пеят в група „Бонбон“, а през лятото карат сърф и плуват“, изброява Мартина, която пътува с момичетата и баща им Любомир Модев по стартовете на Алберт. Любо също има решаваща роля в екипа на скиора в течение на цялата му кариера, до него е в най-трудните дни след катастрофата, когато владеенето му на немски език се оказва безценно.

„Присъстваме на повечето състезания не само за подкрепа, а за да се приобщаваме към Белия керван. Той е като едно голямо семейство, в което трудно се влиза. Срещите с останалите щабове, с треньорите и компаниите за екипировка са с идеята да станем част от тях, иначе има много начини да ти пречат“, разяснява Мартина.

За утвърждаването на сина й в този зверски скъп и същевременно затворен само за определени нации спорт, Мартина изтъква ролята на федерацията по ски и на личния треньор на Аби – Ивайло Борисов.

Опора

„Иво е мой набор, караше за Славия, невероятно сериозен и постоянен човек. Пое Аби и Сани от деца, после се разделиха за малко, като тогава синът ми работеше с Грубелник, но след инцидента се преоткриха. Само любовта и отдадеността към това, което правят, ги превръща в толкова успешен тандем. Сега след всичко преживяно вибрират на едни обороти и са едно цяло. Иво буквално спаси настоящия сезон, защото в навечерието му австриецът, който се грижеше за ските на Аби, не издържа на бесния състезателен ритъм и се отказа. Нямаше време Иво да търси и обучава нов човек, така че лично се нае с огромната отговорност той да прави този сервиз на ските. А това е страшно трудоемка и специфична дейност, приготвят се по 4-5 чифта за едно състезание. Иво обаче стисна зъби, както го прави от години, когато е далеч от семейството си от края на лятото до пролетта. Съпругата му Калина и дъщерите им Матеа и Самуела много страдат за него, но това е цената, която се плаща“, казва Мартина.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Albert Popov (@albertpopov)

Относно федерацията по ски тя споделя: „Откакто президентът Цеко Минев повярва в Аби, той получава 100% подкрепа от него. Когато му се налага да тренира на Банско, там с много усилия го посрещат при повече от добри условия. Освен това, за да те приемат в Белия керван, наистина трябва да се чувстваш спокоен и равнопоставен. Вече има помощник-треньор и физиотерапевт. Алберт е един от водещите атлети на HEAD в слалома, като за подготовка и намиране на най-правилния материал се минава през тестване на много чифтове ски, за което компанията му съдейства изцяло“.

Ключов фактор за израстването на Попов е и австрийският му кондиционен треньор Герхард Аусерлихнер, който го възстановява след инцидента и оттогава довежда физическата му форма до висотата на най-добрите.

„Тръгвайки по този път, не знаехме какво ни чака – отчита Мартина. - Но сега в тази огромна ранглиста в слалома, където фигурират над 5500 души, а толкова няма и в тениса, сред първите е Аби. Много е трудно да попаднеш там и да се задържиш, но 40 години след Петър Попангелов малка България отново има скиор сред най-добрите“.

Майката Мартина: Пожелавам му много победи и много деца

Мартина Попова е категорична, че още преди година синът й е бил готов за място в тройката на Световна купа, което Аби дочака в слалома в Пелисейдс Тахо, Калифорния.

Алберт с майка си Мартина и малките Адел и Вили.

 Алберт с майка си Мартина и малките Адел и Вили.
Файсбук

„Заради липсата на сняг той постоянно тренира с швейцарци, норвежци и англичани. В голяма част ги убива в тренировките и затова самият той има толкова високи очаквания към себе си. Той почти няма незавършена тренировка, но му се събраха три поредни отпадания на състезания. Когато силите са много изравнени и се чувстваш във форма, се получава пренавиване. На следващия старт, колкото и да си силен, даваш леко на задна, не рискуваш. При Аби се зареди именно такъв малшанс, но съперниците му трупаха точки и той падна от 14-а на 22-а позиция. Затова за него беше толкова важно да завърши първия манш в Калифорния, а там обстоятелствата бяха на негова страна. Във втория манш стартира 6-и, пистата не беше оребрена и той направи чисто спускане. Най-накрая шансът беше на негова страна“, щастлива е майка му.

В Тахо Попов беше победен само от норвежците Александър Стеен Олсен и Тимон Хоган, а третото място раздели с действащия олимпийски шампион Клеман Ноел. Любопитно съвпадение е, че преди 15 месеца Аби спечели първия си и единствен засега подиум за Европейската купа, след като финишираше трети на слалома в Обереген. Тогава той бе отново с равно време с представител на Франция (Мюфа-Жанде), а пръв бе същият този Олсен.

„Успехът на Алберт е съвкупност от много усилия, отдаденост, желание, талант, безцеремонната подкрепа на нашето семейство, на федерацията и на целия му екип – завършва Мартина. - Пожелавам на Аби най-вече да е здрав, да поддържа това ниво още дълги години, да е психически устойчив, да има още много подиуми, победи, щастлив семеен живот и много деца“.